Amel Tuka prvak Dijamantske lige u Monaku

Amel Tuka je ponovo oborio bosanskohercegovački i balkanski rekord (Reuters)

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka je u petak navečer, na svom prvom nastupu na Dijamantskoj ligi u društvu najboljih atletičara u Monaku, u utrci na 800 metara osvojio prvo mjesto.

Tuka je u trci u Monte Carlu ostvario vrijeme od 1:42.51, što mu je bilo dovoljno za prvo mjesto, prenosi Anadolija.

Tuka je ponovo oborio bosanskohercegovački i balkanski rekord te popravio najbolji rezultat ove godine u Evropi sa 1.42.51, pretrčavši nekoliko favoriziranih 800-metraša na Dijamantskoj ligi u Monte Carlu.

U izjavi za Fenu Tuka je istakao da je u Monte Carlu trčao za svoju dušu i sve one koje je poziv za nastup u Dijamantskoj ligi obradovao kao i njega.

Veliki uspjeh

“Hvala svima koji mi pomažu, ja sam ovo sam čekao godinama i dočekao. Hvala onima koji mi daju podršku i neka znaju da su dio ovog uspjeha. Ovaj rezultat je moj veliki uspjeh, ali i bosanskohercegovačke atletike. Trku sam istrčao u rangu najboljih, ali sam je zaista istrčao za svoju dušu. Sada se moram skoncentrirati na treninge, da s trenerom nastavim raditi, i hvala bh.  medijima na podršci”, rekao je Tuka.

U Dijamantskoj ligi se takmiče najbolji atletičari.

Trenerski tim bh. rekordera ističe da je Tuka ispunio planirani rezultat, a nakon utrke u Monte Carlu će nastaviti s trenažnim procesom u Italiji.

Tuka je, nakon dobrog rezultata iz Madrida prije nekoliko dana, osigurao mjesto za utrku u Monte Carlu.

Pobjede Španović i Perković

Rekorderka Srbije u skoku udalj Ivana Španović trijumfirala je na mitingu Dijamantske lige u Monaku daljinom od 6,87 metara.

To je njen najbolji rezultat ove sezone na otvorenom, samo za jedan centimetar slabiji od nacionalnog rekorda, prenosi Tanjug.

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković pobijedila je u bacanju diska na mitingu Dijamantne lige u Monte Carlu, s hicem od 66,80 metara.

Iako je već ranije osigurala naslov pobjednice Dijamantne lige, Perković je imala velikih problema u Monte Carlu, jer je nakon četiri hica bila tek treća, a u petoj seriji je bacila pobjedničkih 66.80 metara.

Perković je s posebnim motivom stigla u Monte Carlo, jedan od rijetkih mitinga gdje ona ne drži rekord, već Larisa Korotkevič (69,30) još iz 1992. godine.

Izvor: Agencije