Amel Tuka: Sa planina Italije do velikog finala

Tuka: Moj glavni cilj i želja je da se plasiram u veliko finale. To je želja svih atletičara i to je uvijek najteži put (EPA)

Veliko finale je velika želja najboljeg atletičara Bosne i Hercegovine Amela Tuke na predstojećem Svjetskom prvenstvu „kraljice sportova“ koje će od 4. do 13. augusta biti održano u Londonu.

U razgovoru za Al Jazeeru kaže kako je jaka konkurencija u disciplini 800 metara, te kako pripreme u Italiji privodi kraju.

„Osjećam se dobro hvala Bogu, malo sam umoran od treninga i trka koje sam imao u kratkom periodu“, govori bh. atletIčar.

„Ja sam trenutno na jednoj planini ovdje u Italiji gdje treniram na nadmorskoj visini i gdje završavam svoje zadnje treninge pred London. Ovu sedmicu sam trenirao malo jače, a naredne slijedi blago opuštanje prije kvalifikacija koje me čekaju u subotu, 5. 8. u jutarnjem programu.“

‘Svi su konkurencija’

Prije priprema nastupio je na prestižnom mitingu Dijamantne lige u Monaku, gdje je zauzeo peto mjesto sa vremenom od minute i 44.94 sekunde.

„Moram biti iskren, jako sam zadovoljan sa rezultatom u Monaku, s obzirom da sam bio pomalo umoran. Tačnije, imao sam trku u nedjelju 16. jula u Padovi, a poslije toga sam radio u toku sedmice sprinteve uz brdo i zato nisam baš osjećao svježinu u Monaku, to se moglo i primijetiti u samoj trci gdje nisam brzo krenuo prvi dio trke. Ali ipak 1:44 je jedan vrhunski rezultat, a i bio mi je cilj ići ispod 1:45 prije Londona“, ističe Tuka.

Kada je riječ o konkurenciji na 800 metara na SP u britanskoj prijestolnici, na smotri najboljih atletičara planete, niko se ne smije potcijeniti.

„Iskreno, za mene su svi konkurencija i niko se ne smije potcijeniti. Ima tu nekih novih imena, jako dobrih atletičara i zato će biti jako uzbudljivo ove godine na Svjetskom prvenstvu. Ja sam, nažalost, propustio jedan dobar dio treninga u martu kada sam imao upalu tetive kod stopala. Na stazu sam se vratio 20. aprila potpuno zdrav, ali sada se osjećam puno bolje i spremnije“, govori Tuka.

Šta poslije Londona?

„Moj glavni cilj i želja je da se plasiram u veliko finale. To je želja svih atletičara i to je uvijek najteži put. Zato moram biti baš skoncentrisan i ne smijem napraviti taktičku grešku jer svi dolaze spremni uz veliku želju da prođu u finale.“

Njegova sezona ne završava u Londonu.

„Bez obzira šta se desi na Svjetskom prvenstvu, želim nastaviti sa trkama do kraja sezone. Želim istrčati što bolji rezultat ove godine, a imat ću priliku za to jer me očekuje dosta jakih mitinga i trka krajem augusta i početkom septembra“, govori naš sagovornik.

Izvor: Al Jazeera