Amela Tuku u Zenici dočekalo 6.000 građana

Tuku su na aerodromu dočekali građani, kao i roditelji (Anadolija)

Bosanskohercegovačkog rekordera na 800 metara i osvajača bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu Amela Tuku u petak navečer je 6.000 građana dočekalo na atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici.

Tuka je na stadionu pozdravio brojne prijatelje i sugrađane u gledalištu, koji su mu poželjeli još veće sportske domete.

Proslava osvojene medalje obilježena je na kraju vatrometom.

Tuku su prije toga na aerodromu u Sarajevu dočekali brojni građani i roditelji i sestra, prijatelji, prenosi Anadolija.

‘Budite uz mene’

“Zahvaljujem se svima koji su došli da mi pruže podršku. Presretan sam i ponosan na ono što sam učinio za ovu zemlju, to ova zemlja zaslužuje”, rekao je.

On se zahvalio svim ljudima koji su mu dali dodatni motiv da osvoji medalju za Bosnu i Hercegovinu.

“Najviše hvala mojim roditeljima, sestri i najbližim prijateljima. Imam tu sreću da imam pozitivne ljude oko sebe.”

Na pitanje šta slijedi nakon Pekinga, Tuka je rekao kako želi ostati čvrsto na zemlji i nastaviti se baviti atletikom na najbolji mogući način.

“Peking je već iza mene, to sam već svario. Želim ostati čvrsto na zemlji. Ovo je tek jedan početak za mene, u atletici se svake godine moraju postizati rezultati ako želite biti najbolji na svijetu”, kazao je Tuka.

Dodao je kako moli ljude koji su do sada bili uz njega da tu budu i dalje i pruže mu podršku i u trenucima kad ne bude postizao dobre rezultate kao što to čini u posljednje vrijeme. 

Nakon konferencije za novinare, Tuka će otići u Zenicu, gdje su pripremljeni svečani doček i specijalni program.

Historijski uspjeh za BiH

U Pekingu je zlatnu medalju osvojio Kenijac David Lekuta Rudisha, srebro Poljak Adam Kszczot, a Tuka bronzu, čime se upisao u historiju bh. sporta i atletike kao osvajač prve medalje na svjetskim prvenstvima za Bosnu i Hercegovinu.

Tuka je osvojio treće mjesto s vremenom 1:46.30.

Kakanjac je imao odličan nastup u polufinalu, na kojem je istrčao 800 metara s najboljim vremenom (1:44.84) na cijelom Svjetskom prvenstvu.

Izvor: Agencije