Američka ambasadorica: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

Dodik je kazao da je nekoliko stotina Bošnjaka stradalo u 'međusobnim bošnjačkim sukobima' (EPA)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ostat će na američkoj “crnoj listi” sve dok djelima ne pokaže kako je spreman raditi na provedbi Daytonskog sporazuma i doprinosu stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine, najavila je ambasadorica SAD-a u toj zemlji Maureen Cormack istakavši kako se Washington 2016. odlučio sankcionirati Dodika jer su njegovi postupci doveli u pitanje vladavinu zakona.

“Jasno smo kazali da su sankcije protiv Dodika zbog kršenja vladavine zakona odnosno odluka Ustavnog suda BiH  i stoga što on predstavlja značajan rizik za opstrukciju provedbe Daytonskog sporazuma. Ukoliko on u jednom trenutku djelima, a ne riječima pokaže kako je spreman raditi drugačije, poštovati vladavinu zakona i odluke Ustavnog suda i značenje Daytona, onda možemo razmotriti tu drugačiju situaciju”, kazala je Cormack za Nezavisne novine.

Dodik dugo upozoravan

Odlukom Ministarstva finansija SAD-a odnosno njegova Ureda za nadzor nad imovinom stranaca svim američkim državljanima i kompanijama zabranjeno je poslovati s Dodikom, a njemu je uskraćena i mogućnost putovanja u SAD.

Cormack je kazala kako ta odluka nije donesena preko noći jer su Dodiku dugo slana upozorenja kako će njegovo opstruirajuće ponašanje proizvesti posljedice, a povod za uvođenje sankcija bila je Dodikova odluka da ignorira odluku Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen 9. januar koji se obilježava kao Dan RS-a.

Umjesto da tu obvezujuću odluku provedu, vlasti u RS-u odlučile su organizirati također protivustavni referendum o tome hoće li se odluke Ustavnog suda BiH poštovati ili ne.

“Direktno kršenje odluke Ustavnog suda je samo dalo dodatnu energiju tom procesu i stvorilo put za donošenje odluka (o sankcijama) u Washingtonu”, kazala je Cormack dodajući kako je SAD čvrsto na stajalištu da se odluke Ustavnog suda bezuvjetno moraju poštovati.

‘Ukidanje sankcija – proces koji bi trajao’

Dodala je i kako bi eventualno ukidanje sankcija Dodiku također bio proces koji bi potrajao, baš kao što je trebalo dugo i da se te sankcije uvedu.

Američka ambasadorica zaključila je kako su političari u BiH općenito previše fokusirani na nacionalizam, podjele i probleme, a jasno je kako većina njih u ovom trenutku misli samo na izbore planirane za oktobar 2018. godine.

“Čini se da je izborna kampanja prerano počela. Ja bih zaista pozvala političare da se fokusiraju na stvarna pitanja i da kampanju ostave za narednu godinu”, kazala je Cormack upozoravajući kako je nedopustivo da zbog unutrašnjih previranja BiH ostane izvan Transportne zajednice jugostočne Evrope i zbog toga izgubi 241 miliona eura ili da nije u stanju donijeti zakon o akcizama kojim bi se otvorio put novom velikom investicijskom ciklusu gradnje prometne infrastrukture.

Izvor: Agencije