Američka ambasadorica napušta Katar

Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama imenovao je Danu Shell Smith za ambasadoricu 2014. godine (AP)

Američka ambasadorica u Kataru Dana Shell Smith saopćila je u utorak da napušta svoju poziciju dok se zaljevska zemlja suočava s velikom diplomatskom krizom.

“Ovog mjeseca navršavam tri godine kao američka ambasadorica u Kataru. Bila je to najveća čast u mom životu i nedostajat će mi ova velika zemlja”, napisala je ona na Twitteru.

Nije navela zašto odlazi s pozicije niti ostaje li u diplomatskoj službi i ko će je zamijeniti.

Mnogi američki ambasadori napuštaju poziciju nakon tri godine.

Suprotstavljanje ISIL-u

Njen odlazak dešava se u vrijeme kad Washington šalje pomiješane signale u vezi sa zaljevskom krizom, nastalom kada su Saudijska Arabija i njene zemlje saveznice prekinule diplomatske, trgovinske i saobraćajne veze s Katarom, tvrdeći da Doha podržava “ekstremističke grupe”.

Katar snažno negira ove optužbe.

Američki predsjednik Donald Trump signalizirao je svoju podršku Rijadu i njegovim saveznicima, ali drugi američki zvaničnici bili su oprezniji i pozvali na dijalog da se okonča kriza.

Katar je angažirao firmu koju vodi bivši američki državni tužilac John Ashcroft kako bi opovrgnula Trumpove tvrdnje da pruža podršku “terorističkim grupama”.

Nekoliko sati nakon što su prekinute veze s Katarom, 5. juna, Shell Smith na Twitteru je ponovo objavila nekoliko prethodnih izjava u kojima je hvalila napore Dohe u borbi protiv finansiranja “terorizma” i njenu ulogu u suprotstavljanju grupi Islamska država Irak i Levant.

Nezadovoljstvo događajima u SAD-u

Bivši američki predsjednik Barack Obama imenovao je Shell Smith za ambasadoricu 2014. godine.

Prošlog mjeseca izrazila je nezadovoljstvo političkim događajima u svojoj državi.

Nakon što je Trump smijenio direktora Federalnog istražnog biroa Jamesa Comeyja, na Twitteru je napisala: “Nevjerovatno je teško probuditi se u inozemstvu i čuti vijesti iz domovine znajući da ću današnji dan provesti u objašnjavanju naše demokratije i institucija.”

U Kataru se nalazi Al-Udeid, najveća američka zračna baza u regiji, sa 10.000 vojnika.

Izvor: Al Jazeera