Američka ambasadorica pri UN-u napala Rusiju zbog Irana

Nikki Haley: SAD se neće povući iz Sirije sve dok američki ciljevi ne budu ostvareni (EPA)

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley u četvrtak je napala pokušaj Rusije da zaštiti Iran od proširenja inspekcija posmatračke agencije UN-a koja je imenovana za nadzor Teherana u sklopu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenose agencije.

Iran je potpisao nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila u zamjenu za ukidanje sankcija, a poštuje li Teheran taj dogovor kontrolira Međunarodna agencija za atomsku energiju, sa sjedištem u Beču.

Haley je razljutila Iran izjavom da IAEA treba proširiti svoj nadzor te bliskoistočne države kako bi se provjeravale i vojne lokacije, no diplomate otkrivaju kako Rusija pokušava ograničiti ovlasti agencije, tvrdeći kako ona nema autoritet za nadzor nad neprecizno određenim dijelom dogovora.

“Da nuklearni sporazum s Iranom ima ikakvog smisla, stranke moraju imati zajedničko razumijevanje njegovih uvjeta. Čini se kako neke države pokušavaju zaštititi Iran od dodatnih inspekcija. Bez inspekcija je taj sporazum prazno obećanje”, kazala je Haley.

Trump: Sramota za SAD

Haley je to saopćila kao odgovor na tvrdnje direktora IAEA-a Yukiyu Amana, koji je za Reuters istakao kako svjetske sile moraju razjasniti sporni dio sporazuma koji se odnosi na tehnologiju koja se može koristiti za razvijanje atomske bombe.

Taj dio dogovora zabranjuje “aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju nuklearnih eksplozivnih naprava”, navodeći primjere poput korištenja računarskih modela koji simuliraju nuklearnu bombu ili rada na razvoju eksplozivnih detonacijskih sistema.

Za razliku od drugih dijelova sporazuma, ta mjera, poznata kao Odjeljak T, ne spominje IAEA i ne razjašnjava kako će se ona provjeravati, zbog čega Rusija osporava autoritet te agencije, s čim se ona, ali i zapadne sile ne slažu.

Američki predsjednik Donald Trump prozvao je taj dogovor postignut tokom mandata njegovog prethodnika Baracka Obame “sramotom za SAD”.

Trump je najavio kako ga možda neće ponovo potvrditi kad sredinom oktobra dođe na provjeru, u slučaju čega će američki Kongres imati 60 dana da odluči hoće li vratiti sankcije ukinute tim dogovorom.

Izvor: Agencije