Američka avijacija bombardirala sirijske položaje

Američki avioni bombardirali su položaje skupine Front al-Nusra (EPA)

Sjedinjene Američke Države izvele su prvi zračni napad u Siriji, kako bi “odbranile” pobunjeničku skupinu koju je uvježbala američka vojska, a koja se bori protiv sirijskih vlasti i pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant, potvrdio je Pentagon, prenosi Hina.

Taj prvi obrambeni američki napad na sirijsku teritoriju bio je izveden u petak, kako bi se pomoglo pobunjeničkoj grupi “Nova Sirija”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona Bill Urban.

Visoki američki dužnosnik objavio je da su američki avioni bombardirali položaje Fronta al-Nusra, što je bio odgovor na napad na pobunjenike koje je SAD uvježbavao.

Snažnije uključivanje SAD-a u rat

Prema riječima glasnogovornika Bijele kuće Josha Earnesta, nije isključeno da Sjedinjene Države bombardiraju i snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ako budu morale zaštititi pobunjenike koje su uvježbavale.

Washington time najavljuje snažnije uključenje u građanski rat koji već četiri godine potresa Siriju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da su kontraproduktivne dodatne mjere koje je SAD nagovijestio u znak podrške borbi sirijskih pobunjenika protiv Assadovog režima, javlja Tanjug.

“Kontraproduktivno je javno iznositi da će obučene američke oružane grupe biti pod zaštitom avijacije međunarodne koalicije, predvođene SAD-om, koji interveniraju u Siriji”, rekao je Lavrov, ocjenjujući da bi onda međunarodna koalicija mogla gađati bilo koju metu u Siriji.

Sredinom jula u Siriju je ušlo najmanje 54 pobunjenika koje je Washington naoružao i vojno opremio.

Britanija produžava akcije

Velika Britanija će svoju akciju bombardiranja položaja ISIL-a produžiti na godinu dana, kako bi se za te akcije koristili stari borbeni avioni “tornado”, bar do počeka 2017. godine, najavio je u utorak ministar odbrane Michael Fallon.

London je ranije saopćila da bi ti avioni mogli ostati operativni do marta 2016. godine, godinu dana duže nego što je prvobitno namjeravano, a zatim će konačno biti povučeni, prenosi Reuters.

Fallon je prilikom posjete Iraku rekao da avioni stacionirani na Kipru posjeduju sposobnost da lete mnogo duže.

Eskadrila je dokazala vrijednost tokom bombardiranja, zbog preciznosti svog naoružanja i dok je vodila nadzor za vrijeme dok nije bilo zračnih udara, kazao je Falon.

On je dodao da su Amerikanci i drugi saveznici posebno cijenili doprinos “tornada” i zato njihove eskadrile nastavljaju operacije još godinu dana.

Koalicija, na čelu sa SAD-om, provela je u posljednjih nekoliko dana na desetine bomabrdiranja u Iraku i Siriji, s ciljem da oslabi pripadnike ove ISIL-a, koji su zauzeli velike dijelove obje zemllje.

Izvor: Agencije