Američka izborna polarizacija

Obama i Romney simboliziraju podjelu bivši organizator u zajednici protiv uspješnog poslovnog čovjeka (Reuters)

Piše: Janusz Bugajski

Kako se kampanja za predsjedničke izbore ubrzava, američka javnost, baš kao i politički establišment, duboko je podijeljena. Stalne podjele mogu polarizirati zemlju i paralizirati donošenje odluka u Kongresu u vrijeme teških domaćih izazova.

Izborne ankete ukazuju na to kako je Amerika podijeljena oko rješenja za niz unutrašnjih pitanja. Iako su takva neslaganja uvijek prisutna u američkoj politici, ona su se očigledno produbila tokom Obaminog predsjedništva te će izbore u novembru učiniti posebno gorkom bitkom za ured.

Američki liberali, za razliku od evropskih, naglašavaju izraženu ulogu Vlade u reguliranju ekonomske aktivnosti, pružanju zdravstvene zaštite i državnoj preraspodjeli pomoći siromašnijim elementima društva.

Podjela tradicionalnih konzervativaca nasuprot liberala uključuje niz pitanja, među kojima kako najbolje stimulirati ekonomiju, što je posebno važno tokom trenutnog usporavanja. Većina toga svodi se na kontrast između pristupa laissez-faire i etatističkog rješenja. Američki liberali, za razliku od evropskih, naglašavaju izraženu ulogu vlade u reguliranju ekonomske aktivnosti, pružanju zdravstvene zaštite i državnoj preraspodjeli pomoći siromašnijim elementima društva.

Ekonomski konzervativci protive se širenju socijalne skrbi i prekomjerne Vladine regulacije poslovanja, tvrdeći da visoko oporezivanje guši poduzetništvo i ekonomski rast te čini privredu nekonkurentnom. Postoji polarizirajuća debata o ulozi države u stimuliranju poslovanja i ulozi kompanija u odgovornom postupanju, nakon bankarskih i finansijskih skandala koji su potresli globalnu ekonomiju. Obama i Romney simboliziraju ovu podjelu: bivši organizator u zajednici protiv uspješnog poslovnog čovjeka.

Gorke rasprave

Obama je potrošio milijarde državnog novca za spašavanje bankarskog sistema i automobilske industrije, posebno Chryslera i General Motorsa, čime su sačuvane hiljade radnih mjesta. Romney tvrdi da su ti ogromni finansijski paketi za spašavanje znatno povećali državni dug i da prijete smanjenjem životnog standarda budućim generacijama. Rasprave se vode i o tome da li je potrebna hitnija akcija za smanjenje proračunskih deficita i smanjenje državnog duga, koji se brzo približava cifri od 16.000 milijardi dolara.

Konzervativno-liberalna podjela se, također, fokusira na sporna socijalna pitanja. I dok svi fiskalni konzervativci nisu i socijalni konzervativci, većina ekonomskih liberala su i socijalni liberali. Gorke rasprave o homoseksualnim brakovima, pobačaju, kontroli rađanja te ulozi religije doprinijet će polariziranju birača između liberalnog Obame i konzervativnog Romneya.

I dok svi fiskalni konzervativci nisu i socijalni konzervativci, većina ekonomskih liberala su i socijalni liberali.

Programska neslaganja odražavaju se u regionalnim podjelama između centralnih i južnih država, koje su uglavnom republikanske, te zapadnih i istočnih država, koje su uglavnom demokratske. Međutim, između se nalazi nekoliko mješovitih država, koje će vjerovatno odlučiti ishod glasanja u novembru.

Tri nedavne ankete NBC-Marist instituta pokazuju da Obama i Romney vode mrtvu trku u tri ključne države, s tim da predsjednik drži malu prednost u Michiganu i Sjevernoj Carolini, dok su oba kandidata izjednačena u New Hampshireu. U Michiganu Obama vodi sa 47 prema 43 posto glasova registriranih birača. U Sjevernoj Carolini predsjednik ima 46 posto glasova u odnosu na Romneyevih 44 posto – unutar anketne margine greške. U New Hampshireu, oba kandidata su izjednačena na 45 posto.

Generacijske i etničke razlike

Suprotno tome, Obama je u 2008. godini osvojio Michigan i New Hampshire s dvocifrenom prednošću. Trenutno 48 posto glasača u Michiganu odobrava njegov rad, dok 42 posto ne odobrava. U New Hampshireu je ta brojka 47 prema 45 posto, a u Sjevernoj Carolini je izjednačena sa 47 prema 47 posto. Što se tiče Romneyevih rezultata u Michiganu, 37 posto ima povoljno gledište, a 43 posto negativno. U Sjevernoj Carolini Romneyeva ocjena povoljno/ nepovoljno je 40-42 posto. U New Hampshireu je izjednačena na 45-45 posto.

Obama se udvara rastućem latino glasačkom tijelu donošenjem liberalnijih procedura za državljanstvo za ilegalne imigrante.

Većina vjeruje da se zemlja po pitanju ekonomije kreće u pogrešnom smjeru, ali gotovo jednaka većina zaključuje da je Obama naslijedio trenutne ekonomske uslove. Što se tiče pitanja koji će kandidat odraditi bolji posao u upravljanju ekonomijom, u Michiganu predsjednik drži tijesnu prednost nad Romneyem – 44 prema 42 posto. Romney vodi po tom pitanju u New Hampshireu – 46 prema 42 posto. A izjednačeni su u Sjevernoj Carolini – sa po 43 posto za obojicu.

Generacijske i etničke razlike će, također, biti uključene u kampanju. Obama se udvara rastućem latino glasačkom tijelu donošenjem liberalnijih procedura za državljanstvo za ilegalne imigrante. Takvi potezi će mobilizirati birače u pograničnim državama, koji tvrde da neregistrirani stranci uzimaju radna mjesta od Amerikanaca i koriste se državnom socijalnom pomoći, koju finansiraju američki porezni obveznici.

Ispreplitanje činjenica i fikcije

Obama, također, privlači mlađe birače koji su sada više podijeljeni oko njegovog rada nego 2008. godine. Glasači ispod 30 godina su u 2008. godini činili 17 posto biračkog tijela i dali su duplo više glasovalo za Obamu kao za Johna McCaina. S druge strane, samo polovina glasača iznad 30 godina podržala je demokratskog kandidata. To je bio najveći generacijski jaz u četiri decenije glasanja. Četiri godine kasnije visoka nezaposlenost među mladima starosne dobi između 20 i 24 godine, koja se približava procentu od 13 posto, mogla bi ih navesti na to da napuste Obamu ili jednostavno ostanu kući na dan izbora. To bi moglo ozbiljno utjecati na ukupan broj glasova za Obamu.

Glasači ispod 30 godina su u 2008. godini činili 17 posto biračkog tijela i dali su duplo više glasovalo za Obamu kao za Johna McCaina.

Obamino i Romneyevo porijeklo će, također, postati polarizirajuća tema tokom kampanje. Obama ističe svoje ekonomski skromne korijene i tvrdi da je, s obzirom na bogatstvo od preko 200 miliona dolara, Romney bez dodira s običnim Amerikancima. Romney će zauzvrat tvrditi da Obama nema iskustva u tome kako se vodi posao i kako se stvaraju radna mjesta, jer je proveo cijelu karijeru živeći od novca poreznih obveznika. Obama će uzvratiti da se Romneyevi poslovni napori vrte oko kupovine propalih kompanija radi prodaje njene imovine te da nije stvorio zaposlenost.

Takvi će se lični napadi tokom sljedećih sedmica povećati, s Obamom prikazanim kao užasnim socijalistom i Romneyem kao pomahnitalim desničarom. Ispreplitanje činjenica i fikcije će biti teško za mnoge birače, a to će povećati strančarenje i dodati gorčinu eskalirajućoj izbornoj kampanji.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera