Američka mornarica traži izgradnju 355 brodova

SAD, Ratni brodovi, Mornarica
Radnici žele graditi brodove, ali ne znaju odakle će milijarde dolara doći (EPA)

Američka mornarica predložila je da se izgradi 355 brodova, što je najveći broj od kraja ‘hladnog rata’, kako bi odgovorila na prijetnje Rusije i Kine, prenosi AP.

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trumpa također je predlagao tijekom predsjedničke kampanje da se osigura veći broj brodova, što predstavlja poticaj brodogradnji koja se suočava s ograničenim proračunom.

Radnici žele graditi brodove, ali ne znaju odakle će milijarde dolara doći.

“Hoće li Kongres i vlada naći taj novac, to je sve ping-pong igra”, izjavio je predsjednik najvećeg sindikata brodograditelja i dodao da Rusija i Kina nastavljaju nadograđivati svoju mornaricu.

Izgradnja 355 brodova za mornaricu mogla bi koštati dodatnih pet do pet i pol milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Fiskalno odgovoran način

Analitičari se slažu da su vojne sposobnosti degradirale prethodnih godina, naročito kada se radi o ratnim brodovima, tenkovima i zrakoplovima.

Kako su ocijenili, važno je naći način da se povećanje mornaričke brodogradnje unaprijedi, ali na fiskalno odgovoran način.

Američka mornarica trenutačno raspolaže sa 274 raspoređena borbena ratna broda, daleko manje nego ranije, kada ih je imala 308.

Mornarica je tražila dodatnih 47 brodova uključujući i nosač zrakoplova, 16 dugačkih ratnih brodova te 18 napadačkih podmornica i brodova za podršku, a u obrazloženju su naveli da je ta dodatna flota važna za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije