Američka porota: Medunjanin je kriv

Prijeti mi doživotni zatvor - Adis Medunjanin (AP)

Američka savezna porota u utorak je državljanina SAD-a rođenog u Bosni i Hercegovini proglasila krivim za planiranje koordiniranog samoubilačkog bombaškog napada na njujoršku podzemnu željeznicu 2009. godine po nalogu viših operativaca Al-Kaide.

Adis Medunjanin (28) može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora, nakon što je proglašen krivim po svim tačkama optužnice, koje uključuju kovanje urote za provedbu samoubilačkog napada na američkom tlu, dobijanje vojne obuke od Al-Kaide i zavjeru za ubijanje američkih vojnika koji se bore u Afagnistanu.

Medunjaninov partner u zavjeri Najibullah Zazi uhapšen je u septembru 2009, nekoliko dana prije Medunjanina i trećeg sudionika zavjere, Zareina Ahmedzaya. Oni su bili spremni provesti, kako je rekao državni tužilac Eric Holder, “jednu od najozbiljnih terorističkih prijetnji” Sjedinjenim Državama od napada 11. septembra 2001. godine.

Tužioci su tvrdili da je Medunjanin bio “spreman i voljan sebe žrtvovati” kako bi ubio na zapovijed Al-Kaide i izvesti samoubilački napad na američkom tlu, što su mu naložili operativci Al-Kaide s kojima se susreo u Pakistanu.

“On je bio spreman na sebe staviti bombu, ući u njujoršku podzemnu željeznicu i detonirati je”, rekao je jedan od tužilaca u završnoj riječi prošle sedmice pred Okružnim sudom u Brooklynu u New Yorku.
Medunjanin, državljanin SAD-a rođen u BiH, optužen je kao treći član urotničke grupe za provedbu bombaškog napada na podzemnu željeznicu 2009. Njegovi prijatelji iz srednje škole, 27- godišnji Ahmedzay i Zazi, priznali su da su s njim planirali napade i sarađuju s vlastima u očekivanju presude.

Izvor: Agencije