Američka pošta na pragu privatizacije

Američka pošta objavila je gubitak od 3,9 milijardi dolara u protekloj fiskalnoj godini. Kritičari poslovanja banke smatraju da je to dodatni argument za privatizaciju.

Međutim, debata o budućnosti ove, za Amerikance historijske institucije, nije ni blizu kraja.

Ni snijeg, ni kiša, ni vrućina, niti tama noći nisu prepreka kuririma da dostave svoju pošiljku. To je slogan uklesan na zgradi pošte SAD-a.

Ali što prirodni faktori nisu uspjeli, ljudskim je pošlo za rukom.

“Problem sa državnim monopolistima, poput pošte, nisu loši ljudi, nego nedostatak inicijative za rješavanjem starih problema”, ocijenio je Doug Dandow iz Instituta Cato.

Određeni liberalni krugovi, koji zagovaraju manju i efektivniju Vladu, vjeruju da bi poštanske usluge bile bolje kada bi ih obavljale privatne kompanije.

Njihovu tezu potvrđuju brojke.

Veliki gubici

Američke pošte izgubile su 740 miliona dolara u trećem kvartalu ove fiskalne godine, uprkos povećanju prihoda od 3,6 posto.

Razlog tome je što moraju ostavljati novac sa strane kako bi pokrili 75 godina zdravstvenog osiguranja radnika koji će nekad u budućnosti otići u penziju. Ukoliko ne bi imali takvu obavezu, pošte bi prijavile profit od 700 miliona dolara u istom periodu.

Udar na poštanski budžet desio se 2006. godine kada je Kongres donio zakon, a pošta svake godine mora izdvajati 5,5 milijardi dolara za zdravstveno osiguranje svojih budućih penzionera.

Taj iznos čini blizu 80 posto godišnjih gubitaka pošte. Protivnici ovog zakona tvrde da je to opterećenje resursa koje nijedna privatna kompanija ne bi podnijela.

‘Rub bankrota’

Sally Davidow iz Sindikata američkih poštanskih radnika je rekla: “Pošta nije pred bankrotom, ali je Kongres dovodi do ruba bankrota”.

Postoji i vjerovanje da je internet uzrok pada pošte. Ali ustvari, zbog kupovine putem interneta, pošta je zabilježila rast pakiranja i dostave roba.

Čak tvrde da bi pošta još više zarađivala kada bi igrala po istim pravilima kao i konkurencija.

Privatne kompanije otele su dio kolača profitabilnih operacija poput pakiranja i gradske dostave. Ali većina političara u Washingtonu ostala je imuna na njihove lobiste koji zagovaraju potpunu privatizaciju, zbog straha da će regije sa malim prometima ostati izolirane.

Političari će uskoro morati odlučiti o tome je li pošta vitalni dio državne infrastrukture, koji povezuje zemlju, ili je to bespotrebni uljez na tržištu.

Izvor: Al Jazeera