Američka studentica neće biti deportirana iz Izraela

Lari Alqasem je onemogućen ulaz u Izrael iako je imala važeću vizu (EPA)

Vrhovni sud Izraela usvojio je žalbu advokatskog tima američke studentice Lare Alqasem na odluku o deportaciji iz zemlje, tako da će ona moći studirati u Jerusalemu.

Lara Alqasem, koja je palestinskog porijekla, više od dvije sedmice je držana na izraelskom aerodromu “Ben Gurion”, iako je imala važeću vizu da uđe u zemlju, kako bi počela studije iz oblasti ljudskih prava na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu.

Dvadesetdvogodišnja Lara Alqasem je sa Floride i bivša je predsjednica grupe Studenti za pravdu u Palestini Univerziteta na Floridi.

Dvije sedmice u pritvoru

Njena odbrana istakla je da ona ne podržava bojkot Izraela, što ilustrira njen izbor da studira na izraelskom univerzitetu.

Izraelske vlasti su je optuživale za podršku pokretu BDS (Boycott, Divestment, Sanctions), koji poziva na kraj izraelskog zlostavljanja Palestinaca.

Pokret je nastao 2005. godine, nakon poziva palestinskih grupa “ljudima od savjesti” širom svijeta, da pomognu da se izraelska represija nad Palestincima okonča prekidom kulturnih, akademskih i ekonomskih veza s Izraelom.

Lara Alqsem je držana u pritvoru duže nego ijedna druga osoba koju je Izrael teretio za podršku bojkotu zemlje.

Kako su rekli njeni advokati, boravila je u “ne baš dobrim” uslovima, u zatvorenom prostoru, s malo pristupa telefonu, bez interneta i s krevetom po kojem su hodali insekti.

U izreale ne može ući 20 fgrupa

Hebrejski univerzitet je pozivao vlasti da joj dozvoli da studira u Izraelu i podržavao je njenu žalbu.

Izrael je prošle godine usvojio zakon kojim svakom strancu koji svjesno šalje javni poziv za bojkotom države zabranjuje ulaz na svoju teritoriju.

Također je identificirao 20 grupa aktivista iz cijelog svijeta čiji članovi ne mogu ući u Izrael.

Izvor: Al Jazeera