Američka vojska greškom slala živi antraks

Pokusni poligon u Dugwayju, u Utahu, odakle je vojska slala živi antraks (EPA)

Dvije američke vojne ustanove – pokusni poligon u Dugwayju, u Utahu, i hemijsko-biološki centar Edgewood u Marylandu – greškom su slali sumnjive uzorke živog antraksa od marta 2014. do aprila 2015. godine, izjavio je u srijedu američki dužnosnik, prenosi Hina.

Dužnosnik, koji je htio ostati neimenovan, rekao je da je vojni poligon u Dugwayju izvijestio, očito pogrešno, kako je gama zračenjem inaktivirao zalihe antraksa.

Uzorci su dobiveni u Dugwayju, a zatim su odatle i iz Edgewooda slani američkim saveznim, privatnim i akademskim ustanovama, kazao je dužnosnik, dodajući da za sada nema opasnosti za stanovništvo.

Pentagon je u srijedu objavio da je sumnjivi uzorak sa živim stanicama antraksa (bedrenice) poslan u američku bazu u Južnoj Koreji, uz uzorke koji su greškom poslani u devet američkih saveznih država, ali je dodao da niko od osoblja ne pokazuje simptome mogućeg doticaja s bakterijom.

“Uzorak je uništen po zadanom protokolu”, rekao je glasnogovornik Pentagona Steve Warren, dodajući da je uzorak bio poslan u južnokorejsku aviobazu Osan.

Izloženost riziku

Američke savezne vlasti su izdale preporuku da četiri civilne osobe u SAD-u preventivno uzmu lijek (ne govoreći o kakvoj vrsti lijeka je riječ), pošto je vojni laboratorij u Utahu greškom poslao poštom žive uzorke antraksa umjesto mrtvih, rekli su u srijedu američki dužnosnici.

Četiri osobe su izložene “minimalnom” riziku, kazao je Jason McDonald, glasnogovornik Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji su počeli istragu o tom izgredu.

No one su “izvele proceduru kojom je agens dospio u zrak”, rekao je.

Kada antraks dospije u zrak može prouzrokovati smrtonosnu bolest, poznatu kao udisajni (plućni) antraks.

Takav se slučaj dogodio 2001. godine, kada je antraks poslan poštom američkoj vladi i medijima usmrtio pet ljudi.

Izgred se događa 11 mjeseci nakon što je CDC, jedan od Vladinih najboljih civilnih laboratorija, također pogrešno rukovao antraksom.

Izvor: Agencije