Američka vojska jača oklopne snage u Evropi

Najbolja i najmodernija oprema američke vojske će biti razmještena u istočnoj Evropi (AP)

Američki dužnosnici su najavili da će Pentagon razmjestiti oklopnu brigadu u istočnoj Europi tokom veljače iduće godine, kao dio plana rotacije vojnika u i izvan te regije, a zbog zabrinutosti saveznika SAD-a izazvane “povećanom agresivnošću Rusije”.

Dužnosnici navode kako će američka vojska i službeno objaviti odluku o slanju brigade s kompletnom opremom u Europu.

Prema ranijim planovima Pentagona za rotiranje trupa u Europi, vojnici bi mogli koristiti opremu za obuku koja je već ranije postavljena.

Oklopnu brigadu čini oko 4.500 vojnika, kao i oklopna vozila, tenkovi i druga oprema.

Tenkovi, borbena vozila, haubice…

Zamjenik ministra obrane Robert Work rekao je kako će najbolja i najmodernija oprema američke vojske biti razmještena u istočnoj Europi.

Nova oprema uključuje 250 tenkova, borbenih vozila tipa Bradley i Paladin haubica, kao i više od 1.700 dodatnih vozila.

“Uz postojeću opremu, nova je oprema dovoljna za borbu cijele divizije ako se nešto dogodi”, rekao je Work za Wall Street Journal.

“Kad bi došlo do toga, mogli bi se boriti kao ujedinjena snaga koja se obučavala zajedno. To je mnogo bolje od onoga što trenutno imamo”, dodao je.

Bijela kuća je okvirno odobrila plan, čija primjena treba početi u veljači 2017. godine. Pentagon treba razraditi detalje plana, a Kongres ga treba pismeno odobriti.

Ruske osude

Proračun za obranu vruće je pitanje u izbornoj godini, piše Wall Street Journal. Predviđeno je da se učetverostruči financiranje američkih obrambenih projekata u Europi.

SAD povremeno rotira 4.200 vojnika u Europi od 2014. godine, a na tom kontinentu stalno je stacionirano 62.000 američkih vojnika.

Prema novom planu, Pentagon namjerava u Europu poslati oklopnu brigadu svake godine i podijeliti vojnu snagu od 4.200 ljudi na šest država – Litvu, Estoniju, Latviju, Poljsku, Rumunjsku i Bugarsku.

U intervjuu za Wall Street Journal prošlog mjeseca, ruski veleposlanik pri NATO-u Aleksandr Gruško osudio je američki plan jačanja vojnih snaga na istoku Europe.

“Rusija se ne miče. NATO pomjera teritorije zbog proširenja i primiče se Rusiji, a sada koristi ovaj teritorij kako bi uperio vojnu moć ka Rusiji“, kazao je Gruško.

Izvor: Agencije