Američka vojska počela povlačenje iz Iraka

SA, Vojska, Vojnici
Za sada nisu poznati razmjeri povlačenja američkih snaga (Getty Images)

Američki vojnici započeli su povlačenje iz Iraka nakon što je poražena oružana skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Američki vojnici, oprema i oružje napuštaju Irak letovima koji su započeli prije tjedan dana, prenosi Tanjug agenciju AP.

Dva iračka dužnosnika priopćila su za AP da je koalicija predvođena SAD-om postigla sporazum da smanji broj osoblja na terenu, po prvi put otkad je prije tri godine započela borba protiv ISIL-a.

Reporter agencije potvrdio je tvrdnje izvora, ali za sada nisu poznati razmjeri povlačenja.

ISIL poražen u Raqqi i Mosulu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prije dva mjeseca da je postignuta potpuna pobjeda nad ISIL-om na obje strane rijeke Eufrata u Siriji.

Kazao je tada da je vojna operacija u tom području završena te da se fokus sada može premjestiti na politički proces, koji će konačno uključiti predsjedničke i parlamentarne izbore.

Početkom prosinca prošle godine međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a protiv ISIL-a procijenila je da je u Iraku i Siriji ostalo manje do 3.000 pripadnika ove skupine.

Tijekom 2017. godine provedeno je više ofenziva u Siriji i Iraku, a skupina ISIL izgubila je gradove kao što su Mosul, Raqqa i druga područja koja su bila njena utočišta.

Izvor: Agencije