Američke baze na meti udara Pjongjanga

Pjongjang: Odluka SAD-a da u Busan pošalje podmornicu 'USS Mississippi' je prijetnju po tu zemlju i regiju (EPA)

Sjeverna Koreja je spremna izvršiti napad na američke baze u regiji u slučaju provokacija, priopćeno je iz tamošnjeg Povjerenstva za nacionalnu obranu.

Prema navodima u priopćenju, koje prenosi sjevernokorejska novinska agencija KCNA, američke vojne baze već se dugo nalaze u dometu “preciznog napada” Narodne armije Sjeverne Koreje.

Ruska novinska agencija Tass navodi da je priopćenje objavljeno nakon poziva za dolazak američke podmornice na nuklearni pogon “USS Mississippi” u južnokorejsku luku Busan 13. lipnja te strateških manevara u bazi Guam, u kojima su sudjelovali bombarderi B-52.

“Slične provokativne akcije protiv Sjeverne Koreje povećavaju prijetnju od nuklearnog rata na Korejskom poluotoku. Trenutačna situacija potvrđuje važnost pravca paralelnog razvoja ekonomije i jačanja nuklearnih kapaciteta, a što je odobrila Radnička partija Koreje”, ističe se u priopćenju, kako prenosi Srna.

‘Prijetnja po zemlju i regiju’

Nešto ranije je sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako odluka SAD-a da u Busan pošalje podmornicu “USS Mississippi” predstavlja “izravnu prijetnju po tu zemlju i cijelu regiju”.

Pjongjang optužuje SAD za “neosnovano uvođenje strateških sredstava raznih vrsta na Korejski poluotok i okolicu, čime bi već nestabilna situacija mogla izmaknuti kontroli”.

Podmornica “USS Mississippi”, jedna od najnaprednijih u svijetu, opremljena je torpedima i krstarećim raketama “Tomahawk”.

Izvor: Agencije