Američke vojne vježbe kao odgovor na ‘rusku agresiju’

Njemačka, SAD, Vojska, Tenkovi, Kamioni, Vojna oprema
U Evropu su stigla pojačanja u tenkovima, kamionima i ostaloj opremi (Reuters)

Američka je vojska u nedjelju obećala povećati djelokrug i kompleksnost europskih vojni vježbi kao odgovor na “rusku agresiju”, a u Njemačku su stigla pojačanja u vidu tenkova, kamiona i ostale opreme kojom NATO jača svoj istočni bok u Europi. 

“Da budem jasan – ovo je dio naših poteza da se suprotstavimo ruskoj agresiji, osiguramo teritorijalni integritet naših saveznika i održimo Europu koja je cjelovita, slobodna, prosperitetna i mirna”, rekao je general-pukovnik američkih zračnih snaga Tim Ray, zamjenik zapovjednika europskog zapovjedništva SAD-a, kako prenosi Hina.

Ray: 70.000 vojnika prilagođava se strateškim izazovima

Ray je naglasio snažnu privrženost SAD-a Europi tijekom posjeta Bremerhavenu, njemačkoj luci na sjeveru države u kojoj je obilježio dolazak više od 2.800 komada opreme koju će više od 4.000 američkih vojnika koristiti u vježbama u NATO-ovim članicama koje graniče s Rusijom. 

Jačanje snaga NATO-a i SAD-a u istočnoj Europi događa se nekoliko dana nakon što su američke obavještajne agencije optužile ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio kibernetičke napade i širenje lažnih vijesti kako bi povećao izborne izglede republikanca Donalda Trumpa diskreditiranjem demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Ray je istaknuo kako se gotovo 70.000 vojnika u Europi prilagođava ubrzano promjenjivim strateškim izazovima poput ruskih vojnih operacija u Ukrajini, izbjegličkih valova iz Sirije i radikalnih grupa i pojedinaca.

Američka vojska i NATO jačaju svoju sposobnost da hitro odgovore na novonastale prijetnje tako što stvaraju zalihu opreme i obnavljaju zapuštenu europsku infrastrukturu.

Tenkovi i kamioni samo dio većeg naoružanja

Novopridošli tenkovi i kamioni samo su dio većeg naoružanja koje uključuje opremu za “prostor, kibernetički prostor, zrak i zemlju”, istaknuo je Ray. 

Američka i poljska vojska pripremaju se za velike vježbe koje će se održati krajem siječnja.

Američki dužnosnici su izjavili kako će se ovogodišnje vojne vježbe usredotočiti na bolju integraciju različitih vojnih komponenti i domena umjesto da se fokusira na pojedinačna područja poput superiornosti u zraku kao što su to činile u prošlosti. 

Izvor: Agencije