Američki aktivisti napustili Egipat

Riješen najgori spor između SAD i Egipta (AP)
SAD zadovoljne

Sjedinjene Američke Države su veoma zadovoljne odlukom egipatskog suda da se dozvoli optuženim radnicima nevladinih organizacija da napuste Egipat, ali ostaju zabrinute zbog sudskog procesa koji nije obustavljen.

Portparolka State Departmenta Victoria Nuland rekla je da su Amerikanci kojima je ukinuta zabrana napuštanja Egipta, sada na putu svojim kućama.

“To što su oni otišli ne rješava pravno cio slučaj, a još smo zabrinutiji zbog šireg pitanja odnosa egipatskih vlasti prema nevladinim organizacijama”, rekla je Nuland.

Američki prodemokratski aktivisti odletjeli su iz Egipta u četvrtak nakon što su vlasti ukinule zabranu putovanja u potezu koji će vjerojatno smiriti najgori spor između Washingtona i Kaira u posljednjih nekoliko desetljeća.

Egipatske vlasti optužile su aktiviste, među kojima i sina američkog ministra saobraćaja Raya LaHooda, da rade za grupe koje primaju ilegalna strana finansijska sredstva i spriječile su njihov odlazak iz zemlje.

U grupi je osam Amerikanaca, tri Srbina, dva Nijemca, jedan Norvežanin i jedan Palestinac.

Američki dužnosnici su ranije izjavili da taj slučaj, sve dok se ne riješi, ugrožava godišnju vojnu pomoć u iznosu od 1,3 milijarde američkih dolara. Ta je pomoć počela stizati Egiptu nakon što je sklopio mir s Izraelom 1979.

SAD platile kauciju

Slučaj je riješen tako da je prebačen s kaznenog suda na sud za prekršaje gdje je maksimalna kazna novčana globa, a ne zatvor. Tako su optuženi mogli uplatiti kauciju od 250.000 eura svaki i zabrana putovanja se mogla ukinuti.

Egipatske vlasti saopćile su da su SAD platile kauciju za 16 Amerikanaca iz nevladinih organizacija.

Egipat je u srijedu uvečer ukinuo zabranu putovanja za sedam od 16 optuženih Amerikanaca (devet je već napustilo zemlju).

Spor oko rada NVO u Egiptu počeo je u decembru, kada su egipatske vlasti izvele raciju u prostorijama 10 takvih grupa i konfiskovale njihovu dokumentaciju i opremu, podsjeća AP.

Izvor: Agencije