Američki ambasador u Izraelu: Velika prednost za Netanyahua

Deseci hiljada liberalnih američkih Jevreja potpisali su peticiju u znak protivljenja Friedmanovoj nominaciji (Reuters)

Izbor američkog ambasadora u Izraelu nikada ranije nije promatran tako pomno niti je izazvao takvu kontroverzu.

Imenovanje obično odobri senatski Komitet za vanjske poslove konsenzusom. Ipak, glasanje o imenovanju Davida Friedmana u martu podijelilo je komitet po stranačkoj liniji – podržali su ga republikanci, a usprotivili su mu se svi demokrati, osim jednog.

Deseci hiljada liberalnih američkih Jevreja potpisali su peticiju u znak protivljenja njegovoj nominaciji, a usprotivile su se i glavne jevrejske organizacije i stotine rabina.

Međutim, izaslanik Donalda Trumpa u Izraelu nije obični ambasador.

Umjesto da se uspinjao diplomatskim pozicijama učeći umijeće državništva, 57-godišnji Friedman – koji treba početi s radom na novoj poziciji ove sedmice – preko noći je imenovan na jednu od najosjetljivijih diplomatskih pozicija na svijetu.

Ortodoksni Jevrej i sin njujorškog rabina, Friedman je advokat čija je specijalnost bankrot i koji je zastupao Trumpa proteklih 15 godina. Pridružio se predsjedničkoj izbornoj kampanji prošle godine kao Trumpov savjetnik za pitanje Izraela.

Duga historija podrške desnici

No, glavni problem ne uzrokuje Friedmanov manjak iskustva. Problem je njegova duga historija podrške ne samo izraelskoj desnici već i nekim od najekstremnijih elemenata u izraelskom doseljeničkom pokretu.

“Ovo imenovanje trebalo bi razoriti svaku preostalu sumnju među Palestincima i u međunarodnoj zajednici da SAD može biti bilo kakav iskren posrednik”, rekla je za Al Jazeeru Nur Arafeh, analitičarka iz Al-Shabaka, palestinske ekspertske organizacije.

“Ovo potvrđuje da Amerikanci nemaju pozitivnu ulogu koju bi odigrali u borbi za samoopredjeljenje ili prava palestinskog naroda”, dodala je.

Friedman se žustro protivi palestinskoj državi, što je u suprotnosti sa dugogodišnjom zvaničnom američkom politikom. Nedavno se pohvalio, primijetila je Arafeh, kako je pomogao da se izbriše svaka referenca na dvodržavno rješenje iz republikanske izborne platforme. On je također podržao pripajanje dijelova okupirane Zapadne obale Izraelu. Takve izjave pozicioniraju ga kao korisnog izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Oči i uši američke administracije

On, kao ambasador, ne mora biti zadužen za izradu politike, ali će biti oči i uši američke administracije u regiji. Njegovi telegrami Bijeloj kući oblikovat će zvaničnu percepciju izraelsko-palestinskog sukoba i njegove će preporuke vjerovatno oblikovati politiku.

To je naglasio Daniel Kurtzer, bivši američki ambasador u Izraelu.

“Sve što jedan ambasador kaže i uradi ima utjecaja na politiku”, rekao je za američki jevrejski dnevni list The Forward.

Noam Sheizaf, izraelski novinar i jedan od osnivača sajta +972, rekao je da su raniji američki ambasadori prikupljali i prosljeđivali informacije prvenstveno od grupa za ljudska prava i izraelskih medija.

“Ako je novi ambasador neprijateljski raspoložen spram ljudskih prava, tretmana političkih zatvorenika i pitanja slobode govora, to će znatno utjecati na informacije koje stižu u Washington”, rekao je on za Al Jazeeru.

Jednako značajno, Friedmanove izjave i postupci – čak i ako su mali, uzevši u obzir da je situacija u regiji veoma nestalna – mogli bi imati snažan odjek.

Kurtzer je jedan od peterice bivših ambasadora koji su pisali senatskom komitetu tražeći da komitet blokira Friedmanovo imenovanje zbog njegovih “ekstremnih stavova”, kako piše Haaretz.

Boravište ambasadora kao prvi test

Dianne Feinstein, iskusna senatorka iz Demokratske stranke, upozorila je u članku da će Friedmanova “retorika podjele (…) ugroziti našu nacionalnu sigurnost dodatno potpalivši tenzije u regiji”.

Prvi test bit će njegova odluka o tome gdje će se stacionirati kada stigne u regiju. On već ima kuću u Talbiyehu, naselju iz kojeg su Palestinci istjerani 1948. godine.

Iako je američka ambasada u Tel Avivu, Friedman je žustro zagovarao njeno premještanje u Jerusalem – potez koji bi, prema riječima Arafeh, bio viđen kao američki pečat odobrenja na izraelsko proglašenje cijelog Jerusalema, uključujući i okupirani Istočni Jerusalem, svojom “vječnom, ujedinjenom prijestonicom”.

Palestinci očekuju da će Istočni Jerusalem biti prijestonica bilo koje njihove buduće države. Premještanje ambasade moglo bi izazvati nemire, ne samo među Palestincima već širom regije.

Iako je Trump smanjio očekivanja od predstojeće odluke o ambasadi, izgleda da se ovo pitanje još razmatra. Delegacija Kongresa posjetila je Izrael da istraži kako bi se takav potez mogao izvesti, o čemu je pisao Jerusalem Post.

Ako ambasada ostane u Tel Avivu, Friedmanove pristalice vjeruju da on i dalje može naći način da postigne svoj cilj, možda nastanivši se u američkom konzulatu u Jerusalemu.

Friedmanova podrška naseljima nije ograničena na riječi. On aktivno prikuplja sredstva i donira novac nekim od najekstremnijih doseljeničkih pokreta, uključujući i one u Istočnom Jerusalemu. Od Friedmana će se, imajući u vidu da je ambasador, očekivati da se distancira od takvih grupa, ali će njegove simpatije možda biti teško sakriti.

Haaretz je nedavno otkrio da je on bio donator američkog ogranka Ateret Cohanima, ultradesničarske izraelske grupe, koja agresivno naseljava Jevreje na ključnim lokacijama u Istočnom Jerusalemu, posebno u blizini Al-Aqse, najosjetljivijeg islamskog svetog mjesta u regiji. Ateret Cohanim gotovo da i ne krije svoj cilj da jerusalemski Stari grad i kompleks džamije dovede pod jevrejsku kontrolu. Grupe bliske sa Ateret Cohanimom žele uništiti Al-Aqsu i na njenom mjestu izgraditi jevrejski hram.

Da bi ostvarila svoje ciljeve, ova grupa na prevaru je kupila desetke kuća u muslimanskoj četvrti Starog grada, a potom ih je naselila jevrejskim vjerskim ekstremistima, često pretvarajući ove zgrade u jevrejska sjemeništa.

Snažne veze sa doseljeničkim pokretom

Laura Wharton, vijećnica iz Jerusalema iz ljevičarske stranke Meretz, rekla je nedavno za Haaretz da je Ateret Cohanim “tražio način da podstakne na što veći broj sukoba” u Jerusalemu.

Novi ambasador ima snažne veze sa širim doseljeničkim pokretom na Zapadnoj obali. On je predsjednik organizacije Američki prijatelji institucija Beit Ela, koja prikupi milione dolara svake godine za naselje Beit El u blizini palestinskog grada Ramallaha.

Iako sva naselja krše međunarodni zakon, Beit El je podigao zgrade na zemljištu nezakonito oduzetom od Palestinaca, što krši i izraelski zakon. Na jednoj takvoj zgradi, školi, nalazi se ploča s Friedmanovim imenom.

Prema izraelskim medijima, Friedmana privlači baš ovo naselje zbog njegovog velikog simboličkog značaja za doseljenički pokret. Ovo je mjesto na kojem je, prema Starom zavjetu, Bog obećao Jakovu zemlju Izrael. To je mjesto koje ima moć okupiti vjerske ekstremiste u jedan opći doseljenički pokret.

Nije slučajno glavni doseljenički medij Arutz Sheva smješten u Beit Elu, za koji Friedman skuplja donacije i čiji je kolumnist.

Osim toga, ovo naselje nalazi se daleko od priznate granice Izraela, nekih 14 kilometara unutar Zapadne obale. Jačanje Beit Ela omogućeno donacijama koje je osigurao Friedman doseljenici vide kao način da se omete stvaranje palestinske države.

Sam Bahour, palestinsko-američki analitičar nastanjen u Ramallahu na Zapadnoj obali, kaže da će, uzimajući u obzir njegove aktivnosti, Friedmanu biti teško ispuniti svoju ulogu ambasadora.

“Palestinsko vodstvo susrest će se s njim zato što mora, ali ko će još biti voljan sarađivati s njim?”, rekao je on Al Jazeeri. “Morat će se potruditi da otvori bilo koji drugi kanal do Palestinaca.”

Gubitak vjere u američki utjecaj, rekao je Bahour, stvorit će vakuum.

“Taj vakuum neće ostati. Palestinci neće samo sjediti i čekati da prođu četiri godine. Bit će to poklon svim oblicima palestinskog otpora, od BDS-a i civilnog društva do Hamasa.”

Polarizacija stavova

Podjela između senatora republikanaca i demokrata u vezi s Friedmanovim imenovanjem dala je prve znake moguće polarizacije u onome što se može reći o Izraelu, rekao je Bashir Bashir, istraživač na Institutu Van Leer Jerusalem.

“Ovime se stvara više prostora za stavove koji su bili potiskivani ili marginalizirani kao politički nekorektni”, rekao je on Al Jazeeri. “To bi moglo otvoriti put za nove političke diskurse.”

To može uključiti veću izloženost za nesuglasice u vezi s jednodržavnim rješenjem i poređenje izraelske vladavine s aparthejdom.

Moshe Ya'alon, bivši izraelski ministar odbrane, izrazio je strah zbog mogućnosti takvog razvoja tokom svoje nedavne posjete Washingtonu. On je upozorio na to da Izrael već “ispašta” zato što se u tako velikoj mjeri priklonio Trumpovom timu, i da rizikuje da ga identificiraju kao isključivo republikanski pokret.

“Sentiment protiv Trumpa postaje antiizraelski sentiment”, rekao je on, kako je objavio Times of Israel.

Sheizaf je rekao da će Friedmanov utjecaj vjerovatno doprinijeti daljnjem pomicanju izraelskog političkog sistema udesno. Netanyahuovo postepeno učvršćivanje vojne kontrole nad okupiranim teritorijama sve više osporava vođa doseljenika Naftali Bennet, koji je ideološki bliži Friedmanu. Bennett je lobirao za hrabre nove poteze, kao što su formalno pripajanje dijelova Zapadne obale.

“Friedman osnažuje ljude poput Bennetta, koji ovo vide kao priliku za velike promjene”, rekao je Sheizaf Al Jazeeri.

U konačnici, Friedmanov utjecaj zavisit će od toga gdje se politika Trumpove administracije u vezi s Izraelom i Palestinom skrasi, primijetio je Sheizaf. U tom smislu Trump bi mogao preferirati tradicionalne bilateralne pregovore ili odabrati da prepusti Izrael samom sebi.

“Izgleda da će Bijela kuća odabrati drugu opciju i u tom smislu Friedman bi mogao biti velika prednost za Netanyahua.”

Izvor: Al Jazeera