Američki analitičari pronašli tajne sjevernokorejske raketne baze

Skrivene lokacije ilustruju obim sjevernokorejskog vojnog programa (EPA)

Američki analitičari saopštili su danas da su pronašli više od polovine od procijenjenih 20 tajnih sjevernokorejskih lokacija za razvoj raketa.

Oni su radili na osnovu satelitskih snimaka i identifikovali 13 lokacija na kojima se proizvode rakete i tehnologija povezana s njima.

Prema njihovim nalazima, izgleda da Pjongjang nastavlja da razvija rakete, iako je prekinuo njihovo testiranje, što su predsjednik SAD-a i njegova administracija ocijenili kao uspjeh poslije historijskog sastanka sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i Trumpa u Singapuru u junu.

Iako te lokacije nisu poligoni za lansiranje i u nekim slučajevima su vrlo jednostavni, autori izvještaja iz Centra za strateške i međunarodne studije navode da su skrivene i ilustruju obim sjevernokorejskog vojnog programa i riješenost Sjeverne Koreje da prikrije svoju vojnu snagu.

Odgođena nova runda pregovora

Autori izvještaja navode da Sjeverna Koreja treba da prijavi te baze koje mogu da budu korištene za sve vrste balističkih raketa i da one treba da budu provjerene ukoliko se računa na vjerodostojan i provjerljiv sporazum oko prijetnji Pjongjanga za SAD i njihove saveznike.

Analitičari za Sjevernu Koreju koji nisu uključeni u izvještaj rekli su da ovi nalazi nisu iznenađujući obzirom na aktivnosti Pjongjanga, ali da i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost. Oni su ukazali da sjevernokorejski vodja Kim Jong Un nije pristao da prekine razvoj nuklearnog oružja ili raketa u razgovoru s Trampom ili državnim sekretarom SAD Mikeom Pompeom.

Izvještaj je objavljen manje od nedjelju dana od kada je Sjeverna Koreja naglo otkazala novu rundu pregovora s Pompeom koji su bili zakazani za prošli četvrtak u New Yorku. Otkazivanje, koje su SAD pripisale problemima rasporeda, uslijedilo je poslije prijetnji sjevernokorejskih zvaničnika da će obnoviti nuklearno i raketno testiranje ako ne budu ukinute američke sankcije.

SAD stalno ponavljaju da sankcije neće biti ukinute dok se u potpunosti ne sprovede sporazum o denuklearizaciji.

Izvor: Agencije