Američki avioni i dronovi stižu u turske zračne baze

SAD i koalicioni partneri koriste tursku aviobazu Incirlik (EPA)

Američki vojni avioni i bespilotne letjelice počeli su da pristižu u turske zračne vojne baze, pa će uskoro biti pokrenuta sveobuhvatna akcija protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), izjavio je danas turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, javlja Tanjug.

Vlasti u Ankari su krajem jula zvanično odobrile korištenje turskih aviobaza američkim i koalicionim avionima koji učestvuju u borbi protiv ISIL-a, podsjeća Reuters.

“U skladu sa našim dogovorom sa Sjedinjenim Američkim Državama, ostvarili smo napredak kad je riječ o otvaranju naših baza, a posebno baze Incirlik”, rekao je Cavusoglu za tursku televiziju TRT.

Uskoro sveobuhvatna akcija

“Vidimo da su počeli da stižu američki avioni i dronovi, a uskoro ćemo svi zajedno pokrenuti sveobuhvatnu akciju protiv Islamske države”, izjavio je turski ministar tokom posjete Maleziji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je krajem jula da će Turska preduzeti sve mjere u borbi protiv terorizma nakon što je ta država pokrenula zračne udare protiv  ISIL-a u Siriji.

”Nema povlačenja u našoj borbi protiv terorizma, ovo je proces koji će se nastaviti s istom odlučnošću”, rekao je Erdogan, dodavši kako nije nije moguće nastaviti mirovni proces sa onima koji prijete nacionalnom jedinstvu i bratstvu te da će ”slobodna zona” u sjevernoj Siriji, o čijem osnivanju Turska pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama, otvoriti put za povratak 1,7 miliona sirijskih izbjeglica trenutno smještenih u Turskoj.

Izvor: Agencije