Američki BDP kvartalno potonuo 2,9 posto

Izvoz potonuo za 8,9% što je najveća stopa pada u pet godina (EPA)

Američki bruto društveni proizvod potonuo je u prvom tromjesečju 2,9 posto na godišnjem nivou, što je najveći pad ekonomije u posljednjih pet godina i znatno veći nego što se prije procjenjivalo.

Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je treću reviziju BDP-a prema kojoj je ekonomija pala znatno više od jedan posto, koliko je iznosila druga procjena, dok je prva procjena, objavljena prije gotovo dva mjeseca, govorila čak o rastu BDP-a za 0,1 posto.

Revizija BDP-a za čak tri postotna boda nije zabilježena od 1976. godine, od kada se vode ti podaci.

Pad ekonomije posljedica je neobično hladne zime, isteka dugoročnih naknada za nezaposlene i smanjenje iznosa bonova za hranu, što je smanjilo ličnu potrošnju.

No, analitičari tvrde da je utjecaj ovih privremenih faktora oslabio te da će u drugom kvartalu ekonomija snažno porasti, neki smatraju i do četiri posto na godišnjem nivou.

‘Zastrašujući revidirani podaci’

“Revidirani podaci su zastrašujući. No, premda te brojke zabrinjavaju, moramo imati na umu da je u posljednja četiri mjeseca broj zaposlenih rastao za 200.000, stoga mislim da je naš optimizam opravdan”, kaže Chris Rupkey, ekonomista u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Prema revidiranom izvještaju u prvom tromjesečju rast lične potrošnje, koja čini više od dvije trećine američke ekonomske aktivnosti, iznosio je jedan posto, a ne 3,1 posto, koliko je pokazivala prethodna procjena.

Izvoz je potonuo za 8,9 posto, što je najveća stopa pada u pet godina, a ne šest posto, koliko je pokazivala prethodna procjena.

Pritisak na ekonomiju u prvom kvartalu posljedica je, također, sporog tempa akumulacije zaliha, oštrog pada ulaganja u nestambene objekte i slabe državne potrošnje na obranu.

Premda se u tekućem i idućim kvartalima očekuje oporavak, američka ekonomija će, s obzirom na oštar pad u prvom tromjesečju, u cijeloj ovoj godini teško dostići stopu rasta od dva posto, smatraju analitičari.

Izvor: Al Jazeera