Američki bombarderi i lovci iznad Korejskog poluotoka

Službena Ankara pozvala je Alijansu da poništi svoju odluku (EPA)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak je poslala par bombardera B-1B i borbenih aviona F-35 u vježbe bombardiranja koje zajedno s Južnom Korejom izvodi iznad Korejskog poluotoka, pokazujući silu koju ima pred Sjevernom Korejom, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane, prenosi agencije Reuters.

“Bombarderi su poletjeli iz Guama, borbeni avioni iz Japana, a njima su se u vježbi pridružilo šest južnokorejskih borbenih aviona”, naveo je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane.

Kina i Rusija počele su u ponedjeljak pomorske vojne vježbe blizu obala Sjeverne Koreje, u vrijeme nastavka napetosti zbog nuklearnih ambicija ove izolirane države, a uoči ovosedmične Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, navodi Reuters.

Agencija podsjeća kako je Sjeverna Koreja prošlog petka lansirala raketu koja je preletjela Japan, drugu za posljednje tri sedmice, a prethodno je 3. septembra izvela šestu i do sada najsnažniju nuklearnu probu, prkoseći međunarodnom pritisku.

Nedaleko od ruske luke

Navodi se kako je kineska zvanična agencija Xinhua objavila kako će se zajedničke pomorske vježbe odvijati između Zaljeva Petra Velikog, u neposrednoj blizini ruske dalekoistočne luke Vladivostok i nedaleko od rusko-sjevernokorejske granice, i južnog dijela Ohotskog mora, u području sjeverno od obala Japana.

Ovo je drugi dio kinesko-ruskih pomorskih vježbi ove godine, nakon prvog dijela koji se odvijao na Baltičkom moru u julu.

Reuters navodi da Xinhua nije direktno povezala održavanje vježbi s aktuelnim napetostima oko Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije