Američki bombarderi letjeli iznad Korejskog poluotoka

Američka vojska navodi da su se vježbi pridružili i japanski lovci (Reuters)

Dva američka strateška bombardera letjela su iznad Korejskog poluotoka u utorak navečer u američkom pokazivanju sile, a predsjednik Donald Trump susreo se s najvišim odbrambenim dužnosnicima da bi razgovarali kako odgovoriti na bilo kakvu prijetnju iz Sjeverne Koreje.

Napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje snažno su porasle nakon niza testiranja oružja Pjongjanga i sve ratobornijih izjava između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Posljednjih sedmica Sjeverna Koreja ispalila je dva projektila preko Japana i izvela svoj šesti nuklearni test, brzo napredujući prema cilju razvijanja projektila s nuklearnom bojnom glavom koji bi mogao pogoditi američko kopno.

Dva bombardera B-1B američkih zračnih snaga pratila su dva lovca F-15K južnokorejske vojske nakon što su poletjela iz svoje baze na Guamu, rekao je u srijedu u saopćenju generalštab Vojske Južne Koreje.

Provokativni manevar

Nakon što su ušli u zračni prostor Južne Koreje, dva bombardera izvela su vježbu s projektilima zrak-zemlja u vodama kod istočne obale Južne Koreje, potom preletjela do voda između Južne Koreje i Kine kako bi ponovili vježbu, navodi se u saopćenju.

Američka vojska je u odvojenom izvještaju rekla kako su se vježbi pridružili i japanski lovci, čineći prvu noćnu kombinovanu vježbu američkih bombardera i ratnih aviona iz Japana i Južne Koreje.

Trump je u utorak bio domaćin razgovora o mogućnostima za reakciju na bilo kakvu agresiju Sjeverne Koreje ili ako bi to trebalo spriječiti Pjongjang da ugrozi SAD ili saveznike nuklearnim oružjem, rekla je Bijela kuća u saopćenju.

Trumpa su informisali ministar odbrane James Mattis i načelnik štaba američke vojske general Joseph Dunford na sastanku članova tima za nacionalnu sigurnost, navodi se.

Izvor: Agencije