Oglasi

Američki bombarderi proletjeli pored obale Sjeverne Koreje

Strateški bombarderi američke Ratne avijacije Rockwell B-1B Lancer su, uz pratnju lovačkih aviona, proletjeli nadomak obale.
Ovaj prelet je bio najbliži obalama Sjeverne Koreje u 21. stoljeću, navodi PentagonEPA - Ilustracija

Strateški bombarderi američke Ratne avijacije Rockwell B-1B Lancer u subotu su, uz pratnju lovačkih aviona, proletjeli nadomak obale Sjeverne Koreje.

Glasnogovornica Pentagona Dana White saopćila je da je ovaj prelet bio najbliži obalama Sjeverne Koreje u 21. stoljeću, naglasivši da tako žele pokazati da ozbiljno shvataju bezobzirno ponašanje Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

"Ova misija je demonstracija američke odlučnosti i jasna poruka da predsjednik ima mnogo vojnih opcija da porazi svaku prijetnju", rekla je White.

Vojni kapaciteti

Prema njenim riječima, SAD je spreman da iskoriste sve vojne kapcitete da odbrane svoju zemlju i saveznike.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je luđak, koji ubija svoj narod i bit će stavljen na ispit na kakvom do sada nije bio, izjavio je u petak američki predsjednik Donald Trump.

Nešto ranije Kim je izjavio da će njegova država razmotriti "najviši nivo tvrdih protivmjera u historiji" protiv SAD-a, reagirajući na prijetnju Trumpa da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju.

Izvor: Agencije