Američki brodovi u Južnom kineskom moru, Peking upozorava

Kinesko ministarstvo odbrane tvrdi da su vojni brodovi SAD narušili suverenitet Kine (EPA)

Kinesko Ministarstvo odbrane nazvalo je provokacijom to što su u Južnom kineskom moru dva američka vojna broda prošla blizu ostrva na koja Kina polaže pravo.

Ovom akcijom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ozbiljno se narušava suverenitet Kine, jer su vojni brodovi ušli u kineske teritorijalne vode bez dozvole, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, kineski brodovi i avion su upućeni da upozore američke brodove da napuste to područje, preneo je Reuters.

Neimenovani američki zvaničnici prethodno su izjavili da su razarač Higgins i krstarica Antietam, opremljeni navođenim raketama, prišli na 12 nautičkih milja od ostrva Parasel – niza ostrvaca, grebena i sprudova oko kojih Kina ima teritorijalne sporove sa susedima.

“Američka vojna plovila izvela su manevarske operacije u blizini ostrva Tri, Linkoln, Triton i Vudi u Paraselima”, rekao je jedan od zvaničnika.

Sloboda kretanja u strateškim vodama

Za Vašington je ta operacija posljednja u nizu pokušaja suprotstavljanja želji Pekinga da ograniči slobodu kretanja u tim strateškim vodama.

Slične američke operacije postale su rutinske.

Američki potez se događa u napetom razdoblju, samo nekoliko dana nakon što je Pentagon otkazao poziv Kini da učestvuje u velikoj pomorskoj vojnoj vežbi pod palicom američke vojske.

Nakon što je američki predsednik Donald Trump otkazao zakazani singapurski samita sa severnokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, dodatno su pogoršani odnosi između Sjedinjenih Država i Kine, koje vode i trgovinski spor.

Kinesko svojatanje ostrva u Južnom kineskom moru kroz koje godišnje prođe 5 biliona dolara vredna roba osporavaju Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Izvor: Agencije