Američki dužnosnici: Sjeverna Koreja može raketirati većinu SAD-a

Napad na SAD bi bio ravan suicidu (Reuters)

Najnoviji test interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u Sjevernoj Koreji pokazuje da je Pjongjang sada u stanju da dosegne do većine kontinentalnih područja SAD-a, saopćili su u ponedjeljak američki dužnosnici.

Procjena, koju su dužnosnici Reutersu iznijeli pod uslovom anonimnosti, istakla je rastuću prijetnju koju predstavljaju sjevernokorejski nuklearni i raketni programi i mogla bi biti dodatni pritisak na administraciju predsjednika Donald Trumpa da odgovori.

Sjeverna Koreja je u subotu saopćila kako je provela još jedan uspješan test ICBM-a koji je dokazao svoju sposobnost da udari na američko kopno.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadzirao je ponoćno puštanje rakete u petak navečer i nazvao ga “strogim upozorenjem” Sjedinjenim Američkim Državama da nisu sigurne od uništavanja ako bi pokušale napasti, saopćila je državna novinska agencija KCNA.

Napad na SAD je suicid

Međutim, dvojica američkih obavještajnih dužnosnika, govoreći pod uslovom anonimnosti, izjavili su u ponedjeljak da Kim želi razviti nuklearnu sposobnu ICBM-a kako bi spriječio bilo kakav napad na svoju zemlju i stekao međunarodni legitimitet, a ne zbog napada na Sjedinjene Države ili njene saveznike za koji zna da bi bio suicidalan.

Pentagon je odbio komentarisati američku procjenu raketnog napada, iako je priznao da je najnoviji test predstavio najduži probni let bilo koje sjeverno-korejske rakete.

Izavor: Agencije