Američki fotoreporter ubijen u Afganistanu

Osim Gilkeya, u napadu poginuli i prevoditelj te vozač (Reuters)

Američki fotoreporter David Gilkey i afganistanski prevoditelj Zabihullah Tamanna poginuli su na jugu Afganistana, objavili su američki National Public Radio (NPR) i dužnosnici afganistanske vojske.

Na potezu između Lashkar Gaha i Marjaha terensko vozilo afganistanske vojske kojim su putovali Gilkey i Tamanna upalo je u talibansku zasjedu i pogođeno je 82-milimetarskom granatom, objavio je glasnogovornik afganistanske vojske Shakil Ahmad Tasal.

Napad se dogodio u 2:30 po lokalnom vremenu, a u njemu je stradao i vozač, vojnik afganistanske vojske, dodao je Tasal.

U vozilu su se nalazili i zaposlenici NPR-a Tom Bowman i Monika Evstatieva koji nisu ozlijeđeni.

Gilkey je dobitnik više nagrada za izvještavanje iz Afganistana i drugih zona sukoba.

U Afganistanu poginulo 27 novinara

“David je izvještavao o ratovima i oružanim sukobima u Iraku i Afganistanu još od (napada na New York) 11. rujna 2001. Želio je pomoći javnosti da vidi te ratove i ljude zarobljene u njima. Stradao je ostvarujući taj cilj”, poručio je u priopćenju viši potpredsjednik informativnog programa i izvršni urednik NPR-a Michael Oreskes.

Oružane snage tek su nedavno ponovno za promet otvorile cestu između Marjaha i Lashkar Gaha koja je bila dugo zatvorena zbog žestokih sukoba u tom području.

Pojedinosti napada i smrt novinara i prevoditelja potvrdio je zapovjednik 205. korpusa afganistanske vojske general Mohammed Amin.

Afganistan spada među najopasnije zemlje svijeta za novinare. Prema podacima Odbora za zaštitu novinara, u toj ih je zemlji od 1992. poginulo najmanje 27, napominje Reuters.

U siječnju je tako u samoubilačkom napadu u Kabulu ubijeno najmanje sedam zaposlenika velike afganistanske TV-postaje, dok je posljednja žrtva među inozemnim novinarima u toj zemlji bila fotografkinja Associated Pressa Anja Niedringhaus koju je ubio afganistanski policajac dok je pratila izbore 2014. godine.

Izvor: Agencije