Američki general: ISIL izgubio 98 posto teritorije

ISIL
Dio boraca ISIL-a i dalje drži džepove u zabačenim pustinjskim područjima Sirije, a u dijelu iračkih gradova izvode napade i otmice (Al Jazeera)

Američki general Paul Funk, glavnokomandujući snaga koje se bore protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, izjavio je kako je ta organizacija izgubila 98 posto teritorije i kako je 7,7 miliona ljudi oslobođeno od njihove kontrole, prenose agencije.

Međutim, general-pukovnik Funk, glavnokomandujući združenim snagama Operacije “Nepokolebljiva riješenost”, upozorava da bi ta oružana grupa mogla i dalje “djelovati iz sjenke”, iako je izgubila svoju bazu.

Funk navodi kako je koalicija, koja obuhvata 74 države, u 2017. godini povratila 65.000 kvadratnih kilometara teritorije koju je pod kontrolom držala oružana grupa ISIL.

U novogodišnjoj poruci, objavljenoj na Faceebook stranici koalicije, Funk upozorava kako “i dalje postoje uvjeti da se ISIL vrati”, a da samo “kroz koaliciju i međunarodne napore poraz [nad ISIL-om] može postati stalan”, prenio je Bloomberg.

Smrtonosni napadi u Kabulu

Protekle sedmice je ISIL je preuzeo odgovornost za tri samoubilačka napada u Kabulu, kada je poginulo više od 40 osoba, a ranjeno 80.

Nešto ranije, u napadu na TV stanicu, također u afganistanskoj prijestolnici, poginula su dva čuvara, a ranjeno 20 osoba, dok je više od 30 vjernika poginulo u napadu na džamiju u oktobru.

Sirijske demokratske snage su u posljednjim fazama oslobađanja srednjeg dijela doline rijeke Eufrat iz ruku ISIL-a, a Irak se oporavlja nakon što je u potpunosti savladao ovu grupu, navodi se u saopćenju koalicije.

Izvor: Agencije