Američki general podržava iranski nuklearni sporazum

Votel je kazao da dijeli stav sa ostalim američkim generalima o nepovlačenju SAD-a iz ugovora (EPA)

Visoki američki vojni zapovjednik, general Joseph Votel, rekao je u utorak da podržava nuklearni sporazum s Iranom jer je taj dokument imao ključnu ulogu u ograničenju nuklearnog programa Islamske Republike Iran kojoj predsjednik Donald Trump prijeti ukidanjem ako se sporazum ne poboljša.

Sporazum je ograničio jednu od glavnih prijetnji iz Irana, rekao je general Votel, zapovjednik centralne komande američke vojske na saslušanju pred Odbor oružanih službi u Senatu.

Ako se sporazum JCPOA poništi, “tada ćemo morati nekim drugim načinom rješavati program nuklearnog oružja”, rekao je general koristeći skraćenicu (Joint Comprehensive Plan of Action, Sveobuhvatni zajednički akcijski plan).

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je više puta da će se povući iz sporazuma ako taj dokument ne bude popravljen, prvenstveno tako da se ukine ograničenje o trajanju sporazuma od deset godina.

Na pitanje zastupnika slaže li se s ministrom obrane Jimom Mattisom i zapovjednikom zajedničkog štaba generalom Josephom Dunfordom u stavu o tom pitanju, Votel je odgovorio “Dijelim njihovo stajalište”.

Mattis je prošle godine rekao da bi SAD trebao ostati u sporazumu sve dok se ne dokaže da ga Teheran ne poštuje, jer je to u američkom interesu.

General Dunford je rekao da Iran poštuje sporazum i upozorio da bi američka odluka o povlačenju drugim nacijama signalizirala da nije dobro sklapati ugovore sa Sjedinjenim Državama.

Veliki gubitak

Propast iranskog nuklearnog sporazuma bio bi “veliki gubitak”, upozorio je nedavno predsjednik UN-ove agencije za nadzor nuklearnog oružja.

Trump upozorava da sporazum ne obuhvata iranski program balističkih projektila; ograničene su međunarodne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja i program je definisan na deset godina što znači da bi nakon isteka tog roka Iran mogao ponovno početi razvijati nuklearno oružje.

Trump želi da dopunski sporazum obuhvati sva tri zahtjeva ako potpisnice ne žele da se SAD iz njega povuče.

Iran tvrdi da nuklearni program razvija u civilne svrhe, on poštuje ograničenja, ali je zadnjih sedmica izrekao niz upozorenja na račun Washingtona. Tako je u ponedjeljak rekao da bi mogao brzo početi obogaćivati uranij na viši nivo ako SAD odluči raskinuti ugovor.

Izvor: Agencije