Američki general: Vojna saradnja s Rusijom i dalje zakonom zabranjena

Otvoreni su kanali komunikacije s Rusijom kako bi vojne snage u Siriji na siguran način djelovale razdvojeno, rekao je Joseph Votel (EPA)

Komandant američke Centralne komande – CENTCOM zadužen za Bliski istok general Joseph Votel je izjavio da nije dobio nikakvu naredbu da u Siriji sarađuje s Rusijom, nakon samita predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Helsinkiju.

Dodao je da su u tom smislu otvoreni kanali komunikacije s Rusijom kako bi vojne snage u Siriji na siguran način djelovale razdvojeno, prenosi Anadolija.

Podsjetio je da je vojna saradnja SAD-a s Rusijom i dalje zabranjena prema važećem Zakonu o nacionalnoj odbrani.

Votel je izjavio da će uskoro početi obuka za provedbu zajedničkih patrola koje će Turska i Sjedinjene Američke Države uspostaviti na žarištima u sirijskom Manbiju.

U obraćanju videolinkom novinarima u Pentagonu, istakao je kako u okviru dogovorene mape puta nastavljaju izvoditi nezavisne patrole u koordinaciji s Turskom, prenosi Tanjug.

Jedina misija borba protiv ISIL-a

Oružane snage Turske su u utorak izvele 16. nezavisnu patrolu u sjevernom sirijskom gradu Manbiju u sklopu sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se područje očistilo od pripadnika Jedinica narodne zaštite, za koje Ankara tvrdi da su oružano krilo Radničke partije Kurdistana u Siriji.

Dogovor Turske i SAD-a o Manbiju predviđa uspostavu sigurnosti povlačenjem YPG-a, sirijskog ogranka organizacije PKK-a iz te regije.

Na novinarsko pitanje da li SAD poduzima napore da smanji utjecaj Irana u Siriji, Votel je istakao da je jedina misija Washingtona u Siriji borba protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Na kraju se dotakao i posljednjih dešavanja u Afganistanu, napominjući da je afganistanska vojska zabilježila napredak i da vlasti u Afganistanu ulažu ozbiljne napore kako bi uspostavili mir s talibanima.

Izvor: Agencije