Američki izaslanik za Zaljev podnio ostavku

Anthony Zinni imenovan je za izaslanika dva mjeseca nakon početka krize u Zaljevu (AP)

Američki izaslanik Anthony Zinni, čiji je zadatak bio da riješi diplomatsku krizu između Katara i susjednih zemalja Zaljeva, podnio je ostavku, uz obrazloženje da “regionalni lideri nemaju volje da se posvete dijalogu”, javila je mreža CBS.

Američki emiter je u utorak objavio da je Zinni, bivši general marinaca, odlučio odstupiti nakon što je shvatio da ne može riješiti 18-mjesečnu krizu, koja je počela tako što su četiri arapske zemlje prekinule diplomatske veze s Katarom i nametnule mu kopnenu, zračnu i morsku blokadu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat to su učinili pod obrazloženjem da Katar podržava teroriste, što Doha odlučno negira.

Pompeo počeo bliskoistočnu turneju

Bivši komandant Američke centralne komande rekao je da odstupa zbog “bezvolje regionalnih lidera da pristanu na održivi napor ponuđenog posredništva”.

Glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino potvrdio je za Associated Press Zinnijevu ostavku te je naveo da će administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nastaviti s radom po ovom pitanju, koji uključuje pregovore s regionalnim liderima o ideji formiranja grupe “Middle East Strategic Alliance”, koja bi se organizirala prema uzoru na NATO pakt.

Zinnija je na poziciju postavio bivši državni sekretar Rex Tillerson u augustu 2017. godine, dva mjeseca nakon što je počeo konflikt između četiri zemlje i Katara.

Njegova ostavka uslijedila je nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo počeo bliskoistočnu turneju, koja uključuje obilazak šest zemalja Vijeća za zaljevsku saradnju – GCC te Egipta i Jordana.

Nije pomoglo ni posredstvo Kuvajta

Zvaničnici State Departmenta istakli su da se Pompeo nada da će njegova posjeta učvrstiti GCC, koji je oslabio otkako je kriza počela, te da će organizirati samit s liderima GCC-a u SAD-u kasnije ove godine.

Ublažavanje zaljevske krize nisu pomogli ni posrednički napori Kuvajta.

Države koje su uvele bojkot insistiraju da Katar mora ispuniti niz zahtjeva kako bi podigle blokadu, a ona uključuje i gašenje medijske mreže Al Jazeera Network, slabljenje veza s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Izvor: Al Jazeera i agencije