Američki komandant o bombardiranju bolnice

U američkom napadu su ubijeni pacijenti i osoblje organizacije Ljekari bez granica (AP)

Komandant američkih snaga u Afganistanu general John F. Campbell izjavio je da je za američki napad na bolnicu organizacije Ljekari bez granica u Afganistanu trećeg oktobra prvenstveno kriv ljudski faktor i obećao disciplinski postupak.

U napadu na bolnicu je ubijeno 30 ljudi, uglavnom pacijenata i osoblja organizacije Ljekari bez granica.

On je rekao da su oni koji su imali veze sa incidentom suspendirani i najavio da će uskoro biti saopćeni rezultati istrage.

Na bolnicu u Kunduzu u Afganistanu izvršen je snažan napad američkog borbenog aviona AC-130, koji je izazvao međunarodnu osudu.

“Ova tragična nesreća, koja se mogla izbjeći, izazvana je prvenstveno ljudskom greškom”, rekao je Campbell na konferenciji za štampu u sjedištu NATO-a u Afganistanu.

“Pripadnici američkih snaga su pogrešno identificirali bolnicu kao metu, vjerujući da napadaju drugu zgradu, udaljenu nekoliko stotina metara, u kojoj je, prema izvještajima, bilo boraca,” naveo je Campbell.

Provjera mete

“Oni koji su tražili napad i oni koji su ga izveli iz zraka nisu preduzeli odgovarajuće mjere da provjere je li objekat legitimna vojna meta.”

Neki od onih koji su bili uključeni u napade nisu slijedili pravila angažiranja, izjavio je general Wilson Shoffner na istoj konferenciji za štampu.

“Mi smo izvukli pouku iz ovog strašnog incidenta,” rekao je Campbell. Preduzet ćemo administrativne i disciplinske mjere,” dodao je on.

General Campbell i njegovo osoblje nisu naveli koliko je pripadnika vojnih snaga kažnjeno i na koji način, ali viši oficir američke vojske, koji je želio ostati anoniman, saopćio je da je jedan od kažnjenih komandant specijalnih snaga vojske na terenu u vrijeme incidenta.

Anonimni zvaničnik nije htio imenovati kažnjenog oficira, po ranku kapetana, ali je rekao da je on smijenjen sa dužnosti u srijedu ujutro.

Izvor: Agencije