Američki ministar odbrane dolazi u Hrvatsku

Mattis dolazi u posjetu Zagrebu idućeg petka (EPA)

Nakon NATO summita u Bruxellesu, američki ministar obrane James Mattis dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva obrane.

Navedeno je da će Mattis, zajedno s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem, prisustvovati posebnom sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje u Zagrebu.

Krstičević će predsjedati posebnim sastankom Američko-jadranske povelje, koji će se održati 13. srpnja u Zagrebu, a uz njega će skup voditi i ministara obrane Crne Gore Predrag Bošković.

Očekuje se da će ministri obrane razgovarati o jačanju prisutnosti Sjedinjenih Američkih Država na prostoru jugoistoka Europe.

Tema i sigurnosna situacija

Trebalo bi se razgovarati i o koracima koje je potrebno poduzeti u cilju ubrzanja integracije preostalih država aspirantica iz jugoistočne Europe u NATO, sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe.

Američko-jadranska povelja je partnerska regionalna inicijativa koju su 2003. pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija te SAD.

Inicijativi su 2008. godine pristupile i Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

Ključni cilj inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi te što skorija integracija svih država članica u NATO.

Izvor: Agencije