Američki ministar odbrane: Iran daje najveću podršku terorizmu

Mattis kazao da je američko-japanski savez presudan za očuvanje sigurnosti u regij (EPA)

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da Iran pruža najveću podršku terorizmu u svijetu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak uveo sankcije Teheranu.

“Što se tiče Irana, on je najveća zemlja u svijetu koja podržava terorizam”, rekao je Mattis tokom posjete Tokiju, dodajući da zasad ne vidi potrebu za povećanjem broja američkih vojnika na Bliskom istoku.

“Mislim da bi bilo dobro da Iran prizna da ono što čini privlači pozornost mnogih. Nije dobro to ne znati i odbacivati, ali ujedno ne vidim potrebu da povećamo broj vojnika na Bliskom istoku. Zasad to ne planiramo. Još možemo to učiniti, ali mislim da to nije potrebno “, dodao je Mattis na konferenciji za štampu koju je održao s japanskom kolegicom Tomomi Inadom.

Saradnja s Južnom Korejom i Japanom

Kazao je da je američko-japanski savez presudan za očuvanje sigurnosti u regiji – “ne samo danas, nego i u narednim godinama“.

Inada je rekla da je u razgovoru s Mattisom istakla da Japan želi imati proaktivnu ulogu na polju sigurnosti, skladno zakonskim promjenama koje je donijela Vlada premijera Shinzoa Abea, proširivši mogućnosti u vezi s prekomorskim vojnim operacijama.

James Mattis je od četvrtka na turneji Južnom Korejom i Japanom tokom koje treba potvrditi američku opredijeljenost za čvrstu vojnu saradnju s te dvije savezničke zemlje s obzirom na napetosti sa Sjevernom Korejom.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana je odgovorilo na nove sankcije SAD-a saopćenjem da će uvesti pravna ograničenja američkim pojedincima i poslovnim subjektima „koji su pomagali i osnivali regionalne terorističke organizacije“.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ranije je uvela nove sankcije Iranu zbog testiranja balističke rakete prošle nedjelje. Sankcije se odnose na 13 osoba i 12 organizacija.

Izvor: Agencije