Američki ministar odbrane podnio ostavku

Američki ministar odbrane Chuck Hagel podnio je ostavku, koju je prihvatio predsjednik Barack Obama.

”U periodu od skoro dvije godine, Chuck je bio primjer ministra odbrane. Čvrsto je prolazio kroz izazove, uspješno modernizirao naše strategije i budžet kako bismo riješili dugogodišnje prijetnje, ali i neke nove, poput ISIL-a i ebole”, rekao je Obama.

”Zahvaljujući Chucku, naša vojska je uključena u ove misije. Prošli mjesec Chuck je bio na konsultacijama o budućnosti zadnje četvrtine mog mandata i odlučio da bi, nakon uspješnog vodstva Ministarstva odbrane, bilo najbolje da završi svoju službu.”

Hagel je kazao da mu je bila ”izuzetna čast” da vodi Ministarstvo odbrane i služi državi zajedno sa uposlenima u tom Ministarstvu.

”Ponosan sam šta smo sve postigli za ovo vrijeme. Obučili smo afganistanske snage da uspješno savladaju period tranzicije u Afganistanu. Pojačali smo snagu Alijanse i uspješno odgovorili na krize u cijelom svijetu”, rekao je Hagel.

Hagel, inače bivši republikanski senator, na toj poziciji bio je od 2013. godine.

Očekuje se da bi Obama tokom dana mogao imenovati njegovog nasljednika. 

Mediji: Obamina odluka

Američki list New York Times ranije je javio da Hagelova ostavka dolazi nakon kolapsa većine koju su demokrati imali u Senatu i zbog činjenice da je tim za nacionalnu sigurnost pod pritiskom zbog velikog broja svjetskih kriza.

Kako javlja New York Times, Obama je prošlog petka odlučio da će zatražiti od Hagela, jedinog republikanca u njegovom timu za nacionalnu sigurnost, da odstupi s dužnosti nakon niza sastanaka u proteklih nekoliko sedmica, prema navodima visokih američkih zvaničnika.

List prenosi da su zvaničnici opisali Obaminu odluku kao priznanje da su potrebne drugačije sposobnosti od Hagelovih za borbu protiv prijetnje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Visoki američki zvaničnik kazao je reporterima u Washingtonu da je Hagel u oktobru počeo razgovarati s Obamom o odlasku sa dužnosti, prenosi AFP.

”Njegov nasljedik će uskoro biti imenovan, ali Hagel će ostati ministar odbrane dok Senat ne potvrdi to imenovanje”.

NYT javlja da su tri moguća kandidata za mjesto ministra odbrane  – bivša zamjenica ministra odbrane Michele Flournoy, senator Jack Reed iz Rhode Islanda i bivši zamjenik ministra odbrane Ashton Carter.

Izvor: Al Jazeera i agencije