Američki musliman koji podržava Trumpa

Nawash smatra da se Trump ističe zbog svog hrabrog i nezavisnog pristupa (Al Jazeera)

Piše: Chris Sheridan

Sve u vezi sa Kamalom Nawashom ukazuje da bi on trebao biti najmanje izgledan pristalica Donalda Trump: on je musliman, Arap i imigrant.

Ali, ako upitate vašingtonskog advokata o vjerovatnom kandidatu Republikanske strane za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država – koji je prijetio da će zabraniti svim muslimanima ulazak u zemlju – dobit ćete odgovore koje kao da je istrgnuo stranicu iz knjige Trumpovih taktika i izjava.

“On [Trump] ljudima koji su navikli da budu šefovi govori: ‘j*** se, bio sam šef čitav svoj život i čak ću biti šef i vama'”, kaže 46-godišnji Nawash, misleći na odnos tog kandidata spram političkog establišmenta.

Upoznajte američkog muslimana koji podržava kampanju Donlada J. Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Nawashova priča je prava američka, kao iz knjiga ili filmova. Rođen je u gradu Betlehemu na okupiranoj Zapadnoj obali, u palestinskoj porodici, a njegov otac je htio bolji život za svoju djecu.

“Ono što je njemu zaista bilo važno nije bio novac”, rekao je Nawash, koji je danas i sam otac dvoje djece.

“Htio je da imamo dobro obrazovanje”.

Nawashev otac je izabrao SAD. Tačnije, izabrao je grad New Orleans, u saveznoj državi Louisiana.

Nawash je bio devetogodišnji dječak kad su njegovi roditelji sa petero djece došli u SAD. Šesto dijete je rođeno u Americi.

Porodica je otvorila trgovinu u siromašnom naselju, što je u to vrijeme bio veoma uobičajen potez za mnoge imigrante.

“Nivo kriminala je bio znatno viši, ali je i zarada bila znatno viša”, prisjeća se Nawash, koji je kao radio u trgovini na slaganju robe i kao mesar.

Američki san

Nekoliko decenija kasnije živi američki san. Nawash je advokat za imigracije, koji vodi vlastitu firmu udaljenu pola bloka od ulice K u Washingtonu, na lokaciji sa jednom od najprestižnijih poštanskih brojeva u Sjedinjenim Američkim Državama.

To je područje ka kojem moćnici konvergiraju – advokati, političari i lobisti – kako bi kreirali zakone, razgovarali o političkim pitanjima ili se zalagali za ciljeve klijenata vrijednih milijarde dolara.

S obzirom gdje radi, nije iznenađenje da je opsjednut politikom. To je ono što ga je dovelo u Washington prije 20 godina, nakon porodičnog putovanja koje im je promijenilo život.

A u ovom izbornom ciklusu je Nawash pronašao svog kandidata.

“Poštujem ljude koji znaju mešetariti”, kazao je Nawash za Trumpa, bivšeg voditelja šoua realnosti i mogula nekretnina.

“Većina drugih političara ne znaju mešetariti”.

Nawash je član Republikanske stranke od 1998. godine, kojeg je toj stranci privukao predsjednik Ronald Reagan. Nawashu se svidjela Reaganova ideja manje vlade i stava da svi trebaju zasukati rukave kako bi poboljšali situaciju.

Ali se osjećao neugodno zbog rata u Iraku, koji su predvodile Sjedinjene Američke Države, a koji je pokrenuo bivši američki predsjednik George W. Bush nakon napada 11. septembra 2001. godine.

“Smatrao sam ga potpuno pogrešnim”, kaže on za tu vojnu kampanju.

“To nije poljuljalo moju vjeru u stranku, ali sam nakon toga počeo propitivati čelnike naše stranke”.

Kratkovidi stav

Što je učinio i ostatak zemlje, dodaje Nawash, koji krivi kratkovidi stav republikanskog establišmenta u vezi sa tim sukobom, što je dovelo do porasta i u konačnici izbora Baracka Obame u najviši ured u zemlji 2008. godine.

Tako da kada je kandidat Trump iskazao stav protiv rata – nasuprot republikanskog stava da je rat u Iraku bio opravdan – te otvoreno kritizirao Busha, Nawash je osjetio da je stranka našla pravog kandidata za nominaciju.

“Činjenica da je to rekao pokazuje određeni nivo nezavisnosti”, rekao je Nawash. “Sviđa mi se to”.

Također, Nawash je podjednako bio impresioniran kada je Trump u decembru u Washingtonu izašao pred istaknute jevrejske republikance i odbio da proglasi Jerusalem nespornom prijestolnicom Izraela.

“Zbog toga sam ga poštovao”, dodao je on.

“Činjenica je da nije lagao i da je iskazao svoja prava osjećanja grupi gdje to nije popularno”.

Ali njegova podrška Trumpu izaziva očita pitanja. Kako muslimanski imigrant podržava čovjeka koji je rekao da bi uveo zabranu za ljude kao što je on, ako bude izabran u Bijelu kuću?

U decembru je Trump izazvao kontroverzu – koja traje i danas – nakon što su dvije osobe pucale u San Bernardinu, saveznom centru Kalifornije, i ubili 14 ljudi. 

Obje osobe – koje su poslije poginule u obračunu sa policijom –su prema izvještajima bili muslimani.

Sporne izjave

Manje od sedmice kasnije, Trump je objavio javno saopćenje u kojem se “traži potpuna i kompletna zabrana muslimanima da ulaze u Sjedinjene Države”.

“On nikad nije rekao: ‘Želim zabranu za sve muslimane'”, tvrdi Nawash.

“On je rekao: ‘Gledajmo na ovo u svjetlu terorističkih napada'”.

Kao advokat, Nawash smatra da se takva politika nikada neće moći desiti. Umjesto toga, saopćenje je pomoglo Trumpu da dobije glasove tokom primarnih izbora.

“To ga je držalo u vijestima”, rekao je Nawash. “Dalo mu je dodatne dvije sedmice prostora u vijestima”.

On također tvrdi da je Trump samo rekao ono što SAD već radi, čak i ako to javno ne priznaje: provjeravanje, znatno temeljitije, potencijalnih imigranata iz zemalja Bliskog istoka.

Uprkos Trumpovim izjavama o muslimanima, Nawas ne smatra sebe jedinstvenim.

Arapska i muslimanska zajednica u SAD-u je raznolika grupa, ističe on, a upoznao je druge koji podržavaju Trumpa.

Istraživanje koje je u februaru provelo Vijeće za američko-islamske odnose je pokazalo da bi 7,5 posto registriranih muslimanskih glasača dalo svoj glas Trumpu, dok bi gotovo 52 takvih glasača glasalo za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

‘Nikad Trump’

“Gospodin Nawash je prvi američki Arap za kojeg znam da podržava gospodina Trump”, kaže David Ramadan, bivši delegat savezne države Virginia, koji je iz Libana.

Ramadan za Nawasha kaže da je “šou od jednog čovjeka” i “da je drugačiji od ostatka zajednice”.

Kazavši za Trumpa da je “fašista”, Ramadan dodaje da izgledni republikanski kandidat predstavlja “sve što su imigranti ostavili iza sebe na Bliskom istoku”.

Ramadan je zbog toga suspendirao svoje članstvo u Republikanskoj stranci te pristupio kampanji “Nikad Trump”, koja se bori da spriječi da Trump bude izabran.

Nawash ne reagira na negativne reakcije i osude drugih.

Ipak, priznaje da Trumpu komentari o muslimanima neće pomoći u narednim mjesecima.

“Bio bih zadovoljan ako to nikad više ne spomene”, dodaje Nawash.

Izvor: Al Jazeera