Američki napad na kamp Al-Kaide u Jemenu

Više od stotinu civila ubijeno prošle sedmice u zračnim udarima koje predvodi Saudijska Arabija (Reuters)

Američka vojska izvela je zračni udar u planinama Jemena na kamp za obuku koji vodi Al-Kaida, ubivši pritom desetke njezinih boraca, objavio je Pentagon.

“To je udarac Al-Kaidi na Arapskom poluotoku kao bazi za napade koji su prijetnja američkim građanima i on pokazuje našu opredijeljenost da pobijedimo Al-Kaidu i ugrozimo joj osjećaj sigurnosti”, kazao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook, prenosi Hina.

Haos građanskog rata

Al-Kaida je aktivna u Jemenu, u kojem je u rujnu 2014. došlo do prevrata, kada su Iranom podupirani pripadnici pokreta Husi preuzeli glavni grad Sanu i počeli napredovati u ostatku zemlje.

Zapadni analitičari smatraju ovaj ogranak Al-Kaide najopasnijim. On je jačao s kaosom jemenskog građanskog rata između milicije pokreta Husi i snaga lojalnih predsjedniku Abd Rabbuhu Mansouru Hadiju, kojega podupire Saudijska Arabija.

Saudijska Arabija i njezini saveznici poduzeli su u ožujku 2015. zračnu kampanju protiv pobunjenika koji kontroliraju velike djelove te siromašne zemlje.

Saudijska Arabija strahuje da će pobunjenici dati njenom regionalnom rivalu Iranu uporište na Arapskom poluotoku.

Masovne civilne žrtve

Više od 102 civila ubijena su prošloga tjedna u zračnim udarima koje predvodi Saudijska Arabija, izvedenim na tržnicu u provinciji Hajjahu, sjeverozapadno od Sane.

Prošlog je mjeseca ubijeno 25 civila u sličnim napadima na tržnicu na sjeveru zemlje.

Dužnosnici UN-a pozvali su Saudijsku Arabiju da zaustavi zračnu kampanju navodeći da je ona odgovorna za najveći dio civilnih žrtava u sukobu.

Izvor: Agencije