Američki plivači ‘prevaranti’ ispraćeni iz Rija

Američke plivače koji su lagali lokalno stanovništvo ispratilo je rugajući im se i dobacivajući im da su 'lažovi' i 'prevaranti' (EPA)

Brazilske vlasti dozvolile su dvojici američkih plivača da napuste Rio de Janeiro i odlete u SAD, nakon što su povukli tvrdnju da su bili opljačkani u dramatičnim okolnostima tijekom Olimpijskih igara, izvijestili su dužnosnici.

Gunnar Bentz i Jack Conger dobili su natrag putovnice, koje su im bile oduzete, i “nedavno napustili Rio”, kako je u priopćenju izjavio šef američkog Olimpijskog odbora Scott Blackmun.

Blackmun se ispričao domaćinima u Riju i brazilskom narodu, rekavši da ponašanje plivača  “nije prihvatljivo” i da će o “potencijalnim posljedicama” biti odlučeno naknadno.

Prilikom odlaska, američke plivače koji su lagali lokalno stanovništvo ispratilo je rugajući im se i dobacivajući im da su “lažovi” i “prevaranti”.

Potvrdili policijsku verziju događaja

Treći plivač umiješan u incident James Feigen također je policiji dao preinačenu izjavu o očito izmišljenoj priči o pljački, “u nadi da će ishoditi vraćanje putovnice što je prije moguće”, kako je kazao Blackmun.

Četvrti plivač iz ove skupine Ryan Lochte već se bio vratio u SAD kada je skandal izbio na površinu.

Brazilski sudac u srijedu je odlučio da sva četiri plivača moraju ostati u Brazilu dok se njihova priča ne istraži.

Lochte je prošle sedmice rekao da je četvorka bila žrtva pljačke u kojoj se najmanje jedan naoružani napadač predstavljao kao policajac.

Ta tvrdnja izazvala je opću uzbunu i prisilila brazilske vlasti da se ispričaju za ono što se činilo kao sigurnosni propust.

Ipak, brazilska policija u četvrtak je izvijestila da su sportaši bili alkoholizirani i ušli u svađu s pripadnicima sigurnosti nakon vandalskog ponašanja i uništavanja na benzinskoj postaji, gdje su zaustavili svoj taksi kako bi otišli na toalet.

Blackmun je ukazao da su sportaši, nakon policijskog ispitivanja u četvrtak, potvrdili policijsku verziju incidenta.

Vandalski čin plivača

“Stali su na benzinskoj postaji kako bi otišli na toalet, a tamo je jedan od sportaša izveo vandalski čin”, piše u priopćenju.

“Uslijedila je svađa između sportaša i dvojice naoružanih pripadnika osiguranja benzinske postaje, koji su pritom pokazali svoje oružje i naredili sportašima da izađu iz vozila te zatražili da novčanu isplatu. Kada su pripadnicima osiguranja dali novac, sportašima je dozvoljeno da odu.”

“Snimka nadzorne kamere od te noći pokazala je da nitko od sportaša – koji su svi priznali da su bili pod utjecajem alkohola – nije orobljen. Njihove tvrdnje odjeknule su u medijima diljem svijeta. Sad, kad je dokazano da su lažne, Brazilci su zbunjeni i ljutiti”, izvještava iz Rio de Janeira reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Kazna za lažno prijavljivanje kriminalnog djela u Brazilu je šestmjesečni zatvor ili novčana kazna.

Izvor: Al Jazeera i agencije