Američki razarač uplovio u luku Bar

USS Jason Dunham je 59. razarač u svojoj klasi, a dom je više od 300 oficira i mornara (AP)

Brod Mornarice SAD-a “USS Jason Dunham (DDG 109)”, razarač s navođenim projektilima, stigao je u luku Bar u okviru američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti sigurnosti.

Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Darren Dugan i članovi posade sastat će se s kolegama iz Mornarice Crne Gore kao i s lokalnim zvaničnicima i građanima Bara, javili su mediji.

Komandant Dugan sastat će se s gradonačelnikom Bara Zoranom Srzentićem i komandantom Crnogorske mornarice kapetanom Darkom Vukovićem.

Na brodu 300 oficira i mornara

Cilj ove posjete luci Bar je, kako je objavljeno, nastavak napora Američke šeste flote na izgradnji saradnje SAD-a i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva u unapređenju pomorske sigurnosti.

Američka šesta flota, sa sjedištem u Napulju, izvodi potpune zajedničke pomorske operacije, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi, prenose agencije.

USS Jason Dunham je 59. razarač u svojoj klasi napravljen u državi Maine, državnom partneru Crne Gore. Usidren je u Norfolku u Virginiji, a dom je više od 300 oficira i mornara.

Izvor: Agencije