Američki Senat postigao dogovor o budžetu

Trump je rekao da će radije podržati blokadu nego budžet koji ne bi obuhvatio njegove zahtjeve za pooštrenje useljeničkog zakona (Al Jazeera)

Američki Senat postigao je dogovor o usvajanju dvogodišnjeg plana budžeta teškog približno 300 milijardi dolara u kojem će SAD povećati potrošnju za obranu i državnu upravu.

Nakon mukotrpnih pregovora predstavnici republikanaca i demokrata postigli su sporazum, javio je reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić. 

Obje su stranke navele da je ovo dobar znak za relaksaciju zaoštrenih odnosa u američkom zakonodavnom tijelu.

Usvojeni budžet s više novca za vojsku omogućit će američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da makar djelimice ispuni obećanje o obnovi i unaprjeđenju američke vojne sile. Bit će povećana i izdvajanja koja se ne tiču obrane, što ukljujučuje i 20 milijardi za infrastrukturu. Međutim, ovim dogovorom nije riješen problem imigracije, javio je Puljić.

Sporazum o financiranju Vlade do 23. ožujka donio je Zastupnički dom, a Senat bi taj tekst trebao nadopuniti i vratiti Zastupničkom domu, najkasnije do četvrtka. Da bi taj tekst stupio na snagu, trebao bi ga potpisati predsjednik Trump i time bi se izbjegao zastoj rada vladinih institucija.

Međutim, Trump je rekao da će radije podržati “blokadu” nego proračun koji ne bi obuhvatio njegove zahtjeve za pooštrenje useljeničkog zakona.

Bijela kuća odmah ga je ispravila.

“Ne želimo paralizu. Predsjednik želi dugoročni sporazum i dogovor o imigraciji”, rekla je glasnogovornica Sarah Sanders.

Budžet i imigracija u fokusu

Ta dva pitanja – proračun i imigracija – pregovarači u Kongresu ipak su razdvojili iako su ih demokrati željeli spojiti i prijetili su baciti saveznu državu na koljena ako stotine tisuća mladih ljudi bez osobnih dokumenata ne dobiju pravo ostanka u SAD-u, piše agencija AFP. 

Ti mladi ljudi, zvani “sanjari”, bili su zaštićeni od izgona programom DACA iz administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Već 5. ožujka istječu privremene dozvole za prvih tisuću “sanjara” i one se neće više obnavljati prema Trumpovoj odluci te će izgoni prijetiti svakog dana ako Kongres ne reagira, objašnjava AFP.  

No, nikakvo rješenje nije zasad na pomolu iako se ožujak bliži.  

Česte prijetnje zastojem rada Vlade

Kongres je već donio četiri privremena sporazuma o financiranju otkad je u listopadu počela fiskalna godina, piše Reuters.

Napominje da su se tržišta već navikla na česte prijetnje zastojem rada Vlade, no Wall Street je u srijedu bio na rubu provalije jer nije dogovoreno podizanje plafona zaduživanja. 

Kongres mora podići saveznu gornju granicu zaduživanja, jer mu u protivnom prijeti nelikvidnost. Američko Ministarstvo financija moglo bi krajem ožujka ostati bez mogućnosti da se zadužuje.

Moguće je da sporazum što ga donese Senat produlji gornju granicu zaduživanja do studenoga, kad se održavaju izbori za Kongres, piše Politico.

Sporazum o proračunu mogao bi uključiti još 100 milijardi dolara za pomoć pri prirodnim katastrofama nakon prošlogodišnjih uragana i velikih požara, piše Politico.

Kupovanje glasova

Republikanski zastupnik Mark Meadows, čelnik stranačkog konzervativnog pokreta Freedom Caucus, rekao je da će se njegova skupina u Senatu boriti protiv pretjeranog trošenja, ali je skeptičan.

“Bojim se da će brojke ići u nebo i da će se granica zaduživanja podizati do granica božićne rastrošnosti. Kupit će se mnogi glasovi”, rekao je Meadows.

Kad se tekst iz Senata vrati Zastupničkom domu ondje bi se mogli pobuniti konzervativci zbog prevelike javne potrošnje. Zatim bi se mogli pobuniti demokrati jer nije doneseno rješenje za ilegalne useljenike.

Trumpov plan uključuje smanjenje broja spajanja obitelji i financiranje gradnje zida na granici prema Meksiku, a u zamjenu za to mogao bi pristati da se regulira status 1,8 milijuna ilegalnih useljenika. No, taj plan vjerojatno neće biti prihvaćen jer za njega neće biti dosta glasova.

Izvor: Agencije