Američki senator najavio sankcije protiv Rusije

'Vrijeme je da Rusija shvati – što je previše, previše je', rekao je Graham (EPA)

Rusija i njen predsjednik Vladimir Putin mogu očekivati stroge sankcije zbog cyber napada tokom američkih predsjedničkih izbora, rekao je u Rigi američki senator iz redova republikanaca Lindsey Graham. 

Republikanski i demokratski senatori su ranije ovog mjeseca pozvali na osnivanje dvostranačkog odbora koji će istražiti navodne cyber napade stranih država na SAD, sa naglaskom na navodne ruske pokušaje utjecaja na rezultate američkih izbora. 

“Pripremaju se dvostranačke sankcije koje će teško pogoditi Rusiju, pogotovo Putina kao pojedinca”, najavio je Graham u latvijskoj prijestolnici. 

Latvija, Estonija i Litvanija, članice NATO-a kojima je u vrijeme Sovjetskog saveza upravljala Moskva, zabrinute su zbog ruske aneksije Krima iz 2014. godine, te podrške proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini. Ti potezi su potaknuli zabrinutost baltičkih država da Moskva želi ponovno uspostaviti kontrolu nad cijelom regijom. 

Laži o ‘ruskim hakerima’

“Vrijeme je da Rusija shvati – što je previše, previše je”, dodao je Graham ne pojasnivši šta će biti uključeno u nove sankcije. 

Rusija je, reagirajući, obećala odmazdu protiv Washingtona u slučaju novih ekonomskih sankcija.

“Iskreno, umorni smo od laži o ‘ruskim hakerima’ koja dolazi u Sjedinjenim Državama sa samog vrha”, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. 

Američke obavještajne agencije su zaključile da je Rusija pokušala utjecati na izbore održane 8. novembra tako što je hakirala pojedince i institucije, uključujući tijela Demokratske stranke. Ruski zvaničnici su odbacili te optužbe. 

“U 2017. od SAD-a možete očekivati dvostranačku inicijativu u Kongresu kao odgovor na ruski utjecaj na naše izbore”, istakao je Graham tokom svog trodnevnog posjeta Baltiku na kojem je s kolegom republikancem, senatorom Johnom McCainom.

Analitičari tvrde kako je ta posjeta dio pokušaja da se smiri zabrinutost evropskih država oko buduće politike novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa. 

Novi element ratovanja

Estonski ministar odbrane je u odvojenoj izjavi naglasio kako njegova država pojačava svoju odbranu od cyber napada nakon što ih je NATO prepoznao kao jednog od elemenata ratovanja. 

Poziv za buđenje estonskih službenika bio je hakerski napad na privatne i vladine internetske stranice iz 2007. godine, kada su blokirani mnogi državni portali i adrese internetskog bankarstva. 

Litvanija je prošle sedmice objavila da je Kremlj odgovoran za cyber napade kojima su tokom protekle dvije godine pogođeni vladini kompjuteri. Putinov glasnogovornik je odbacio te optužbe. Obavještajne službe su u svom godišnjem izvještaju istakle kako su se cyber napadi preselili iz financijskog kriminala u špijuniranje državnih institucija.

“Uskoro ćemo dovršiti prijedlog vladi da osnuje cyber zapovjedništvo koje bi trebalo započeti s radom unutar dvije godine”, rekao je estonski ministar odbrane Margus Tsahkna. 

Čelnici NATO-a su se ranije ove godine dogovorili da će prv put razmjestiti vojne snage na Baltiku i u istočnoj Poljskoj, te da će osnažiti zračne i morske patrole kako bi osigurali svoje saveznike na istočnoj granici. 

Estonija će iduće godine ugostiti hiljadu britanskih, francuskih i danskih vojnika. 

Izvor: Agencije