Američki specijalci ubili desetke boraca ISIL-a u Siriji

Američki zvaničnici nerado govore o prisustvu svoje vojske u Iraku i Siriji (Ali al-Saadi / AFP - Arhiva)

Američke specijalne snage usmrtile su najmanje 25 pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant u istočnoj sirijskoj provinciji Deir ez- Zor, kazali su američki zvaničnici i posmatrači.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu, saopćila je da je najmanje 25 boraca ISIL-a ubijeno u selu al-Kubaru tokom racije u nedjelju.

Zvaničnik koalicije predvođene SAD-om kazao je za Al Jazeeru da se napad u Deir ez-Zoru dogodio u nedjelju, ali nije potvrdio broj mrtvih.

Prema izvještaju lokalnog medija Deirezzor 24 objavljenog na Twitteru, koalicijske snage, koje su imale podršku dva borbena aviona, stigle su na mjesto napada helikopterima.

Američke trupe navodno su odnijele nepotvrđen broj tijela ubijenih članova ISIL-a te uhapsile nekoliko boraca te grupe.

Američka vojska uglavnom izvodi zračne udare na mete ISIL-a, ali je izvedeno i nekoliko racija na uporišta vrhovnih zvaničnika ISIL-a.

Američke akcije

U martu 2015. američki vojnici usmrtili su Abu Sayyafa, vođu ISIL-a i još najmanje šestoricu članova te grupe u akciji u Deir ez-Zoru.

U oktobru iste godine, američki vojnik je ubijeni u iračkom gradu Hawiji tokom napada na uporište ISIL-a, tokom kojeg je oslobođeno više od 70 talaca.

Američki zvaničnici nerado govore o prisustvu svoje vojske u Iraku i Siriji.

Većina provincije Deir ez-Zor je u rukama ISIL-a od 2014, osim male enklave koju kontroliraju snage predsjednika Bashara al-Assada blizu provincijskog glavnog grada.

Provincija, koja dijeli pustinjsku granicu sa Irakom, prvobitno je bila pod kontrolom sirijskih pobunjenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije