Američki Srbi tuže Hrvatsku za ustaške zločine

Tužba je podignuta pred Okružnim sudom u Chicagu (Arhiva)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske potvrdilo je primitak tužbe i zahtjeva za odštetu u vrijednosti 3,5 milijarde dolara, zbog materijalne i nematerijalne štete pričinjene Srbima, Romima i Židovima tokom Drugog svjetskog rata.

Riječ je o postupku koji je prošle godine pokrenula skupina ljudi iz savezne države Illinois, zahtijevajući za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijarde dolara. Traže naknadu štete za oduzetu imovinu, ali i podmirenje nematerijalne štete koju su pretrpjele žrtve ustaških logora.

Tužitelji tvrde da je za tu štetu odgovorna Republika Hrvatska kao pravna nasljednica Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Tužba je podignuta pred Okružnim sudom u Chicagu, a Hrvatskoj je uručena posredovanjem Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, krajem veljače.

‘Hrvatska nije nasljednica NDH’

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odgovorilo je kako Republika Hrvatska nije nasljednica NDH, što “izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava”.

“Izrijekom se navodi da Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH”, objasnio je diplomatski izvor novinarima Večernjeg lista.

Zagrebački dnevnik podsjeća kako su se s pitanjem povrata imovine oduzete u vrijeme NDH, prije svega one koja je pripadala Židovima, suočavale sve dosadašnje vlade od kojih se diplomatskim putem tražilo da zakonsko pravo na povrat oduzete imovine, uz razdoblje komunističke vladavine, prošire i na razdoblje ustaškog režima.

Službeni Zagreb ima rok od 60 dana u kojem se, kao tužena strana, mora izjasniti po toj tužbi. 

Izvor: Agencije