Američki tim pomaže u istrazi o MH17

Tim će savjetovati Američku ambasadu u Kijevu o mogućoj podršci SAD-a Holandiji, Maleziji i Australiji u istrazi pada MH17 (AP)

Manji američki vojni tim doputovao je u Kijev radi pomoći u istrazi rušenja malezijskog aviona MH17, objavile su Sjedinjene Američke Države u utorak navečer, ali moguće je i da učestvuju u uvježbavanju ukrajinskih vojnika, prenosi agencija Hina.

Tim od desetak ljudi, koji uključuje specijalne operacije, logistiku, komunikacije i planiranje, djelovat će u glavnom ukrajinskom gradu i neće odlaziti na mjesto nesreće u borbenoj zoni na istoku Ukrajine.

Američki Pentagon je prošle sedmice najavio kako će od Kongresa tražiti 19 miliona američkih dolara za program uvježbavanja nekoliko jedinica ukrajinske Nacionalne garde za „unutrašnju odbranu“.

Taj zahtjev američki zastupnici još nisu odobrili.

Uvježbavanje vojnika

Zvanični Washington već duže vrijeme pomaže u uvježbavanju ukrajinskih vojnika, ali do sada nije slao vojnike u Ukrajinu, osim stalnih uposlenika u Ambasadi od ruskog pripojenja Krima u martu ove godine.

Glasnogovornik komande američkih snaga u Evropi, mornarički kapetan Gregory Hicks, rekao je kako će tim savjetovati Američku ambasadu u Kijevu o mogućoj podršci SAD-a Holandiji, Maleziji i Australiji u istrazi pada MH17.

Izvor: Agencije