Američki tužitelji traže od svjedoka iskaze protiv Assangea

Sudac je potvrdio da će Assange ponovno biti izveden pred sud 12. juna (EPA)

Američki savezni tužitelji pojačavaju pritisak na svjedoke da svjedoče protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea u tajnom kaznenom postupku koji je pokrenuo kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio je WikiLeaks.

Kabinet bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame pokrenuo je opsežnu istragu o Assangeu i WikiLeaksu nakon objave stotina hiljada tajnih američkih diplomatskih depeša i dokumenata s detaljima vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Na kraju su odustali od podizanja optužnice budući da je rad WikiLeaksa imao previše dodirnih točaka s novinarskim aktivnostima, zaštićenima prvim amandmanom američkog Ustava.

Tokom predizborne kampanje 2016. Donald Trump hvalio je WikiLeaks zbog objave materijala o njegovoj protukandidatkinji na predsjedničkim izborima Hillary Clinton.

Nakon Trumpove izborne pobjede uslijedio je preokret i tadašnji direktor CIA-e, danas ministar vanjskih poslova Mike Pompeo nazvao je WikiLeaks “nedržavnom neprijateljskom obavještajnom službom čijim se uslugama često koriste države poput Rusije”.

Zapečaćena američka optužnica

Krajem prošle godine tužitelji su u odvojenom sudskom podnesku spomenuli zapečaćenu američku optužnicu protiv Assangea. Naknadno su tvrdili da je posrijedi greška i nisu željeli potvrditi podizanje optužnice.

Assange se od 2012. skriva u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj čije ga vlasti žele ispitati u sklopu istrage o mogućem seksualnom napadu. Ta je istraga u međuvremenu obustavljena.

U srijedu su iz Wikileaksa objavili da američki tužitelji traže od svjedoka da svjedoče protiv Assangea. Ne navode njihova imena ali su Assangeovi advokati imenovali nekoliko kontaktiranih svjedoka u dokumentu u kojem traže od Interameričke komisije za ljudska prava pri Organizaciji Američkih Država (OAS) da se optužnica objavi.

Glasnogovornik ureda saveznog državnog tužitelja u Alexandriji u američkoj saveznoj državi Virginiji, koji je nekoliko godina predvodio istragu protiv WikiLeaksa, nije odgovorio na upit Reutersa o toj informaciji.

Reuters je dobio izvatke iz tog dokumenta a razgovarao je i s nekoliko imenovanih svjedoka.

Potencijalni svejdoci

Prema tom je dokumentu jedan od svjedoka američki informatički stručnjak i haker Jacob Appelbaum, koji trenutno živi u Berlinu.

U izjavi za Reuters Appelbaum je kazao da unatoč ponuđenom opsežnom imunitetu nije zainteresiran za takvu saradnju niti želi svjedočiti pred porotom.

Drugi je potencijalni svjedok David House, američki kompjutorski programer koji je sudjelovao u osnivanju grupe potpore Chelsea Manning.

Reuters nije uspio stupiti u kontakt s Houseom a u Američkoj udruženju za građanska prava, koja ga zastupa u slučaju Manning nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Ministarstvo pravosuđa kontaktiralo je i američkog aktivista i informatičara Jasona Katza koji od 2011. godine živi na Islandu. Katz, jedan od utemeljitelja Piratske stranke, nije odgovorio na upit za komentarom, upućen u stranačko sjedište, piše Reuters.

Izvor: Agencije