Američki veteran pucao na aerodromu na Floridi

Esteban Santiago (26) uhapšen je nakon pucnjave, a služio je u nacionalnim gardama Portorika i Aljaske (AP)

Napadač koji je u petak otvorio vatru na međunarodnom aerodromu Fort Lauderdale-Hollywood na Floridi, pritom ubio pet i ranio osam osoba, američki je ratni veteran koji je služio u Iraku, objavile su agencije.

Esteban Santiago (26) uhapšen je nakon pucnjave, rođen je u New Jerseyu, a služio je u nacionalnim gardama Portorika i Aljaske.

U Iraku je bio raspoređen 2010. i 2011. godine i primio je više vojnih priznanja prije nego je prebačen u neaktivne rezervne snage, objavio je Pentagon, ne iznoseći druge pojedinosti.

Televizijska stanica MSNBC objavila je kako je njegova tetka rekla kako se Santiago vratio iz Iraka “kao druga osoba”.

Federalni istražni biro je objavio kako se za sada kao motiv napada ne isključuje terorizam.

‘Besmisleni čin zla’

Santiago, koji je nosio majicu “Star Wars”, počeo je nasumično pucati na ljude kod prijema prtljage u aerodromu Fort Lauderdale-Hollywood.

Ubio je pet, a ranio osam osoba, dok je još 30-ak osoba prebačeno u lokalne bolnice zbog lakših povreda, poput prijeloma i ogrebotina nastalih u haosu i panici tokom napada.

“Riječ je o besmislenom činu zla”, rekao je guverner Floride Rick Scott.

Kako prenose mediji, Santiago je u novembru prošle godine došao u ured FBI-a u Anchorageu, Aljaska, i počeo se čudno ponašati, pa su ga djelatnici predali policiji, koja ga je prebacila u mentalnu instituciju na psihološku evaluaciju.

Zvaničnik FBI-a rekao je za agenciju Reuters kako je Santiago kazao agentima u uredu u Anchorageu da njegov um kontrolira američka obavještajna agencija, koja ga tjera da gleda videosnimke koje je napravila oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

Prijavio pištolj na letu

U Fort Lauderdale doputovao je na letu iz Aljaske preko Kanade, s prijavljenim pištoljem u svojoj torbi, rekao je povjerenik okruga Broward Chip LaMarca na Twitteru.

Santiago je preuzeo svoju torbu i otišao u zahod, kako bi napunio pištolj, nakon čega je izašao i pucao.

Napadač je nepovrijeđen, jer policajci nisu ispalili nijedan metak prije hapšenja i za sada se čini kako je djelovao sam, objavila je policija.

Izvor: Agencije