Američki vojnik na sudu zbog masakra civila

Žena optuženog vojnika i njegov advokat tvrde da se Bales ne sjeća šta je uradio (Reuters)

Tužioci vojnog suda izjavili su da će tražiti smrtnu kaznu za američkog vojnika optuženog da je u pijanom stanju ubio 16 afganistanskih civila.

Robert Bales (39), veteran iz ratova u Iraku i Afganistanu, navodno je pio alkohol i gledao nasilne filmove prije nego što je u noći 11. marta izašao iz baze u provinciji Kandahar i u dva obližnja sela ubio pretežno žene i djecu.

Glavni tužilac Jay Morsey je na pretresu rekao da će iznijeti dokaze o tome da je Bales planirao ovaj zločin, koji je najteži slučaj masakra nad civilima za koje je optužen jedan američki vojnik još od rata u Vijetnamu.

Bales se suočava sa 16 tačaka optužnice za ubistvo s predumišljajem i šest tačaka optužnice za pokušaj ubistva, kao i optužbama za napad i posjedovanje i upotrebu steroida i alkohola na vojničkoj dužnosti.

Dovoljno dokaza

Preters bi trebalo da traje dvije sedmice i na njemu će putem video linka svjedočiti svjedoci iz Afganistana, uključujući civile iz sela gdje se desio zločin i afganistanske vojnike, navode agencije.

Vojni komandanti će na kraju odlučiti da li postoji dovoljno dokaza da se Balesu sudi na vojnom sudu.

Žena optuženog vojnika i njegov advokat tvrde da se Bales ne sjeća šta je uradio te noći 11. marta u distriktu Panjwayi.

Međutim, tužilac je na sudu rekao da je vojnik bio potpuno svjestan kada je počinio zločin.

Izvor: Agencije