Američki zračni udari na Al-Shabaab

Ovo su posljednji u seriji američkih napada u Somaliji na grupu Al-Shabab, koja ima veze s Al-Kaidom (Reuters)

Glasnogovornik Pentagona saopćio je kako su Sjedinjene Američke Države izvršile zračne udare u ponedjeljak i utorak u Somaliji te da je, kako se procjenjuje, ubijeno 12 boraca koji se povezuju s oružanom grupom Al-Shabaab, prenose agencije.

Mornarički kapetan Jeff Davis, glasnogovornik oružanih snaga SAD-a, izjavio je kako su napadnuti borci predstavljali neminovnu prijetnju američkom osoblju koje pomaže snagama somalske Vlade sjeverno od grada Kismayo, na jugu afričke države.

Ovo su posljednji u seriji američkih napada u Somaliji na grupu al-Shabab koja ima veze s Al-Kaidom.

Pripadnici Al-Shabaaba izvršavaju smrtonosne napade na zvaničnike somalske administracije i međunarodne trupe, kao i na hotele i restorane u prijestolnici Mogadišu.

Prošlog mjeseca, podsjećaju američki mediji, Pentagon je pokrenuo američke udare na kamp za obuku boraca Al-Shabaaba u Somaliji koji su se spremali za napade velikih kapaciteta.

Pripreme napada na AU

Američka TV stanica CBS News javlja kako je Pentagon objavio da su borci Al-Shabaaba bili u posljednjim fazama planiranja napada na misiju Afričke unije u Somaliji, a u kojoj ima i američkih državljana.

U tim udarima učestvovali su borbeni avioni i bespilotne letjelice.

Tada je glasnogovornik Pentagona objavio kako su izvršeni napadi na kamp Raso i da je tom prilikom poginulo više od 150 boraca.

Dodao je kako je SAD pratio aktivnosti u navedenom kampu sedmicama.

Davis je istakao kako je taj kamp, koji se nalazio stotinjak kilometara od Mogadiša, uništen.

Izvor: Agencije