Američki zvaničnik: Cijelom Balkanu prijeti dolazak terorista

Potreban je zajednički napor zemalja regije za borbu protiv terorizma, kaže Carpenter (AP)

Visoki dužnosnik američkog Ministarstva obrane Michael Carpenter upozorio je da zbog pojačanih napada na borce skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Mosulu i napada na sirijski Halep u cijeloj regiji raste rizik od dolaska naoružanih pojedinaca.

Carpenter je to izjavio u Trakošćanu, nedaleko Varaždina, gdje je sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) kojim je predsjedao hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Nakon sastanka novinari su ga pitali o, kako navode pojedini mediji, potencijalnom povećanju broja pripadnika ISIL-a u Bosni i Hercegovini, a Carpenter je odgovorio da cijeloj regiji prijeti njihov dolazak zbog sve jačih napada na Mosul.

“I zbog ruskog agresivnog sudjelovanja u Siriji, što je u Halepu izazvalo humanitarnu tragediju, sve će to uzrokovati dodatne migracije u Europu i, nažalost, povećati rizik za dodatne teroriste u BiH, ali i u drugim zemljama”, kazao je Carpenter, zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane.

“S tim se ne može boriti svaka zemlja za sebe, potreban je zajednički napor. Srećom, zemlje ove inicijative, uključujući Albaniju koja predvodi u borbi protiv ekstremizma i dijeljenja informacija nužnih za borbu protiv terorizma, daju punu podršku tim naporima”, rekao je Carpenter.

NATO proširiti na Makedoniju i BiH

Ministri obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5), koju čine predstavnici SAD-a, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije te promatrači iz Slovenije, Srbije i Kosova, usuglasili su se da je potrebno nastaviti širenje NATO-a na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

“Nadam da će vrlo skoro i Makedonija, i ono što je najbitnije, i Bosna i Hercegovina, također biti u NATO-u i mislim da ova inicijativa ima ključan cilj – pomoći svim državama u regiji koje u njoj sudjeluju na europskom putu i na putu u NATO. Hrvatska ima ogromno iskustvo i želimo ga podijeliti sa nama susjednim državama s ciljem suradnje i mira u regiji”, rekao je Krstičević.

Carpenter je ukazao kako je “NATO posljednjih nekoliko godina izložen prijetnjama i s istoka i s juga, od ruskog utjecaja na istoku do kombinacije terorističkih prijetnji te rizika zbog imigranata u europski prostor”.

“Savez se mora prilagoditi, ali u isto vrijeme, suprotstavljajući se prijetnjama, ne smije zaboraviti osnovnu misiju Saveza – promociju slobodne Europe koje živi i u miru. Taj se cilj najbolje može ostvariti nastavljanjem procesa euroatlantskih integracija”, rekao je Carpenter.

Pendeš drugačije tumači izjavu Grabar-Kitarović

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je novinarima da nedavnu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o povratku više tisuća boraca ISIL-a u BiH, ona nije protumačila tako.

“Shvatila sam izjavu predsjednice u smislu da je borba protiv ISIL-a došla u fazu da će proaktivne i pozitivne snage pobijediti i da se samo po sebi nameće pitanje gdje će ti ISIL-ovi borci završiti”, rekla je Pendeš.

Po njenom mišljenju, u izjavi nije rečeno da ti borci imaju državljanstvo BiH, nego da je to tisuću boraca koji će napustiti Bliski istok i ne zna se kojom će rutom krenuti.

“U tom smislu ja shvaćam opasnost i da treba o svemu dobro razmisliti, ispitati i utvrditi činjenice”, kazala je Pendeš. 

Na dodatno pitanje kako se BiH bori protiv te opasnosti, Pendeš se pozvala na zakon BiH koji je definirao kaznene odredbe protiv njezinih državljana koji idu na strana ratišta. Smatra da je BiH u posljednjih godinu dana postigla veliki uspjeh u procesuiranju tih boraca.

Nije znala odgovoriti koliko je broj procesuiranih, ali je zaključila da BiH radi sve što može kako bi zaštitila građane svoje zemlje.

Izvor: Agencije